PESNIK NAS I DALJE ŠARMIRA: U Mokrinu 37. Memorijal "Mika Antić"

Rada Šegrt

26. 06. 2022. u 07:30

MESNA zajednica Mokrin preksinoć je 37. put uzastopno, na dan smrti pesnika Miroslava Mike Antića, organizovala Memorijal njemu u čast.

ПЕСНИК НАС И ДАЉЕ ШАРМИРА: У Мокрину 37.  Меморијал Мика Антић

Foto R. Šegrt

Okupili su se pesnici, glumci i muzičari i na Varoškom trgu, uz tamburaše, sećali se jednog od najpoznatijih Mokrinčana, omiljenog pesnika, novinara, mornara i boema.

Kako je to uvek bilo do sada na memorijalu "Miroslav Mika Antić", i ovaj put je glumac Miodrag Petrović govorio njegovu "Besmrtnu pesmu", a za "Novosti" je ispričao kako je, pre nekoliko dana, sanjao Miku.

- Sanjaao sam da u kući mog ujaka Stanoja, u mom selu između Jagodine i Kragujevca, dolaze Mika i Mita Golić, koji je osmislio memorijal. Ja im, kao, treba da obezbedim piće i tražim neki vinjak, ali kasnim u tom snu i kad sam došao Mika je legao obučen, a Mita pored njega. Pod utiskom tog sna, pre nego što sam došao u Mokrin, otišao sam u crkvu i upalio sveće, ujaku Stanoju, Miti Goliću i Miki Antiću i svim našim pesnicima. Ništa nije slučajno u kosmosu - ispričao je Petrović.

Poeziju Mike Antića govorili su glumci pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, a kao i svake godine svirali su tamburaši, ovog puta Žarko Novakov iz Mokrina i orkestar "Ravnica" iz Subotice.

- Mi u pozorištu posebno volimo Miku, jer smo više od 20 godina igrali predstavu "Garavi sokak" i sa njom gostovali po čitavoj Jugoslaviji. Igrali smo je više od 300 puta. Mika je asocijacija na Banat, na pozorište, umetnost i umetnike, na boeme, na vino, nepreglednu vojvođanku ravnicu i najviše na ljubav - navela je Snežana Kovačev Čeler, glumica zrenjaninskog teatra.

Memorijal "Miroslav Mika Antić" ove godine je deo bogatog programa "Nedelje kulture" koja je organizovana u Mokrinu. Priređena je izložba slika Zorana Srbljina, promovisano nekoliko knjiga mokrinskih autora, postavljena izložba fotografija i održana priredba za decu. Pokrovitelji memorijala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Kikinda.

- Ne treba niko da se pita da li treba da finansijski pomogne održavanje memorijala.

Ovo je ozbiljna tradicija, ne samo Mokrina, Kikinde i Vojvodine, ovo je nacionalna stvar.

Mika je pesnik srpskog jezika i, što više prolaze godine, on je sve veći. Na društvenim mrežama više je njegove poezije nego nekih živih, dobrih pesnika. Njega vreme potvrđuje. Mika je jedno čudo - zaključio je glumac Miodrag Petrović.

DAN RAŠE POPOVA

OSIM Mike Antića, Mokrin ima i drugog književnog velikana - Rašu Popova. U znak sećanja na njega, Uruženje građana "Raša Popov" u nedelju organizuje peti "Dan Raše Popova". U programu posvećenom ovom svestranom čarobnjaku učestvovaće: Branko Milićević Kockica, Tode Nikoletić, Slobodan Boda Ninković, Duško Domanović, Pero Zubac i drugi pesnici i muzičari. Biće predstavljena i knjiga "Pod Rašinim šeširom". Branku Kockici biće uručena nagrada sa Rašinim imenom za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest