ULIČNI UMETNIK UZBURKAO FRANCUSKU: Crtež na zidu u Avinjonu izazvao veliku polemiku o stanju demokratije u zemlji

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

26. 06. 2022. u 07:30

DžABA ste krečili! Ovaj legendarni beogradski grafit mogao bi da se primeni i na aktuelnu situaciju u Francuskoj, gde je crtež jednog strit-artiste u Avinjonu izazvao veliku polemiku o stanju demokratije u ovoj zemlji i svetu i, na kraju, morao da bude premazan belom bojom.

УЛИЧНИ УМЕТНИК УЗБУРКАО ФРАНЦУСКУ: Цртеж на зиду у Авињону изазвао велику полемику о стању демократије у земљи

Foto Goran Čvorović

Poznati francuski ulični umetnik koji nastupa pod pseudonimom Lekto napravio je delo u kome je Žaka Atalija, čuvenog francuskog ekonomistu, analitičara, pisca i savetnika predsednika Miterana, a sada u pretpostavljenom bliskom kontaktu s Emanuelom Makronom, predstavio kao velikog marionetistu koji, poput Đepeta, upravlja lutkom sa Makronovim likom.

Ataliju komplotisti prišivaju ulogu u grupi "svetskih vođa iz senke koji vladaju planetom". Različitim tumačenjima iz njegovih knjiga moglo je i da se "pročita" da će Makron doći na vlast, da će nastupiti ekonomska kriza i pandemija, da će biti dozvoljena eutanazija... Atalija takođe bije glas da spada u onu malu grupu ličnosti svetskog glasa, poput Bila Gejtsa, koji zagovaraju teoriju da je ljudi mnogo na planeti i da bi sa znatno smanjenim brojem daleko bolje funkcionisala. Tome je, posle, lako dodati teorije o "fabrikovanom virusu" i raznim tragedijama koje nas tek čekaju.

Tako je Elekto napravio rad u kome je hteo na ironičan način da pokaže "ko vlada Francuskom". Delo je nazvao "Zver broj 2, događaj".

Ali, ubrzo su se oglasila jevrejska udruženja, uključujući i Američki jevrejski komitet.

Foto Goran Čvorović

Pobunili su se zbog toga što se ovakve manipulatorske aktivnosti prišivaju jednom Jevrejinu, poput Atalija, povlačeći parelele sa karikaturama koje su mogle da se vide pred Drugi svetski rat i tokom njega, kada se na ovaj nedostojan način upiralo prstom u Jevreje kao opasne po ceo svet, što je bio uvod u njihovo veliko stradanje.

Vlasti Avinjona su u startu pokušale da stanu u odbranu umetnika, ističući da se radi o vizuelnom radu bez reči i da svako ima pravo artistički da se izrazi na svoj način. Ali, nije vredelo. Povela se polemika, usijale su se društvene mreže, pa je grafit, na zahtev prefekta, u noći između četvrtka i petka prekrečen belom bojom. Rad je "živeo" petnaestak dana.

Kao jedno od objašnjenja rečeno je da će uskoro biti održan svetski poznati pozorišni festival u Avinjonu, pa bi slika, iscrtana na zgradi Uprave za vodene tokove, mogla da povredi senzibilitet mnogih. Uz to, istaknuto je da se nalazi na putu ka sinagogi.

LIKOVNE "ŽAOKE"

Elekto je poznat po svom kritičnom stavu, pa je tako bivšeg ministra zdravlja Olivjea nacrtao sa ubodenim špricevima, a njegovog nekadašnjeg kolegu zaduženog za obrazovanje Žan-Mišela Blankea sa kapom koja imamagareće uši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima