UZ LJUBAV I TRUD SVE NAJLEPŠE CVETA: Jovanovići iz Krežbinca među najboljim cvećarima u Pomoravlju

Z. RAŠIĆ

25. 06. 2022. u 10:34

LjUBAV, rad, dosta vremena, novca i odricanja, recept je koji je porodica Jovanović iz Krežbinca, kod Paraćina, iskoristila da se od početničke rasadničke proizvodnje svrsta među vodeće cvećare u Pomoravlju.

УЗ ЉУБАВ И ТРУД СВЕ НАЈЛЕПШЕ ЦВЕТА: Јовановићи из Крежбинца  међу најбољим цвећарима у Поморављу

Foto Z. Rašić

Prepoznaju ih po raznovrsnom programu i kvalitetnom cveću, a na pijacama u Paraćinu i Jagodini su "od jutra do sutra".

Stubovi ovog desetočlanog domaćinstva su Dragan (52) i Mirjana, njihovi sinovi su Marko i Darko, a tu su još snaja Miljana, unuci Lenka i Vukan, te Mirjanini roditelji i deda. U domaćinstvu u kome složno živi pet generacija svako ima svoje zaduženje. "Glavni" za cveće godinama su bili Dragan i Mira, a nedavno im se pridružio naslednik Marko. On je, sa suprugom, razvio sopstvenu proizvodnju. Sa 28 godina jedan je od najmlađih cvećara u Pomoravlju.

Jovanovići su ranije proizvodili rasad paprike i paradajza, a na proizvodnju cveća prešli su pre deceniju. I - nisu se pokajali. Danas imaju 11 plastenika na 1.500 kvadrata sa kompletnom proizvodnjom baštenskog i saksijskog cveća. Neguju na desetine različitih cvetnih vrsta, a kroz ruke ovih vrednih domaćina godišnje prođe više od 200.000 stabljika. Prodaju i užiljeni sadni materijal, kupci im dolaze kući. To nije ništa čudno, jer je pogled na njihove prelepe plastenike uživanje za oči.

- Kako kažu, kod nas nema šta nema od cveća. Iz baštenskog programa tu su lepi jova, bombonice, vinke, kadifice veće i manje.... Od saksijskog cveća najtraženije su muškatle, klasične i razne druge, kaliopa, begonija i petunija. Proizvodnja cveća nikad kraja nema, tu 24 sata moraš da budeš budan. Leti, da vodiš računa o polivanju, zimi, da ugreješ. Grejanje je u cvećarstvu najveći problem, najskuplje je. Prošla zima bila je blaga, ali nije bilo dana da nismo ložili. Mi se još uvek mučimo, grejemo pećima na trinju. Marka smo, pak, podržali da u njegova tri plastenika uvede parno grejanje. Mlada generacija mora da se profesionalizuje - priča za "Novosti" Dragan.

Kaže da podizanje jednog plastenika od temelja do ugradnje sistema za zalivanje "kap po kap" košta oko 3.000 evra. Ulaganja nisu mala, ali cveće vraća uloženi rad i trud. Doduše, sve manje - zabrinut je naš sagovornik.

- I jesam i nisam zadovoljan prolećnom sezonom. Kvalitet cveća je dobar, ali nismo uspeli sve da prodamo iako smo svakodnevno na pijaci. Definitivno je kupovna moć pala.

Naši penzioneri često kupuju cveće čim podignu penzije, dok se inostrani samo žale.

Nadam se da će nam jesenji program proći bolje što se prodaje tiče. Imaćemo najviše hrizantemu i papučicu.

Gajenje cveća je posao bez prestanka, sa vrlo kratkom pauzom tokom leta, objašnjava Mirjana. Ona je jedina u radnom odnosu u porodici, ali čim dođe iz Paraćina, sa posla, popije kafu i zasuče rukave.

- U opštinskoj Direkciji za izgradnju radim 14,5 godina, u cvećarstvu 12. U plastenicima, prvi poslovi za narednu godinu kreću već od septembra i nema odmora. Jedno cveće se sadi, drugo presađuje, treće orezuje... I tako stalno. Najviše posla ima zimi, od decembra do marta. Dok se drugi poljoprivrednici odmaraju, mi baš tad angažujemo radnike jer ne možemo sami da stignemo sve - veli Mirjana.

Iako najmlađi u cvećarstvu, stariji sin Marko nema "protekciju". Sa suprugom i dvoje dece isključivo od cveća živi, s toga ulaže veliki trud. O svoja tri plastenika i biljkama na šest ari sam brine. Najviše gaji muškatlu, kaliopu, begoniju...

- Sa roditeljima sam tržište podelio tako da sam ja u Jagodini. Već smo uložili mnogo u plastenike pa nema nazad, moramo i dalje da ih proširujemo. Stalna edukacija i pravilna nega su vrlo važni u cvećarstvu. Treba slušati savete stručnjaka. Mi teoriju pretačemo u praksu, zato nam je kvalitet odličan. Cveće se, inače, sadi u čistom supstratu i obavezna je prihrana.

ZABRINUTI ZBOG POSKUPLjENjA

Ove godine nabavka semena i reznica cveća je poskupela, kao i supstrat, prihrana, ogrev... O gorivu da ne pričam, a najavljeno je i poskupljenje struje - nabraja Dragan, zabrinut što će ulaganja u proizvodnju biti sve veća. Dodaje i da ga kvite, gorivo i doručak na pijaci u Paraćinu dnevno koštaju 2.000 dinara, što je duplo više nego prošle sezone. A sa druge strane, cveće je poskupelo vrlo malo.

REGISTROVANO GAZDINSTVO

Ova radna porodica ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo ali najviše živi od cvećarstva, uz doprinos Mirjanine plate sa posla. Za sopstvene potrebe Jovanovići se bave i povrtarstvom, uzgajaju svinje i koke nosilje. Imaju i jednu kravu za sir i mleko jer, kako tvrde, ovako veliko domaćinstvo treba prehraniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024