MALA MATURA IZA STO BRAVA: Školska godina juče je završena, osmaci u završnim pripremama za polaganje

Lj. B.

25. 06. 2022. u 08:30

ŠKOLSKA godina koju su, osim epidemije izazvane virusom korona, obeležile i dojave o podmetnutim bombama, juče je završena. Đaci osnovnih i srednjih škola otišli su na raspust, koji će trajati do četvrtka, 1. septembra.

МАЛА МАТУРА ИЗА СТО БРАВА: Школска година јуче је завршена, осмаци у завршним припремама за полагање

Foto D. Milovanović

Deca su i ove, kao i prethodne dve godine, veliki deo nastave slušala onlajn, a kakav je to uticaj ostavilo na njihovo znanje, pokazaće se već od ponedeljka, kada đaci osmog razreda polažu malu maturu. Njih najpre čeka ispit iz srpskog jezika, u utorak je na redu matematika, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz biologije, hemije, istorije, geografije i fizike.

Završni ispit ove godine obeležiće posebne bezbednosne mere zbog eventualnih dojava o podmetnutim bombama, pa je broj školskih objekata u kojim će matura biti sprovedena smanjen sa 1.260 na 522. To znači da se udružuje više škola koje su blizu jedna drugoj. Osmaci će polagati u objektima koji najviše odgovaraju bezbednosnim uslovima. Takođe, preporuka je i da se ispit organizuje u fiskulturnim salama, trpezarijama ili holovima, a ne u učionicama, jer je tako lakše osigurati decu i nastavno osoblje.

Ministarstvo prosvete i MUP detaljno su razradili plan, po kome će tokom tri dana, koliko matura traje, sve škole biti potpuno bezbedne za đake i nastavnike. Bezbednosnim planovima, prema našim saznanjima, regulisani su čak i detalji - raspored sedenja i restriktivan režim kretanja unutar prostorija u kojima će deca raditi testove.

Škole ubrazno privode pripreme kraju, a direktori tvrde da je sve spremno, te da su svi koji učetvuju u lancu organizovanja završnog ispita odradili svoj posao.

Što se tiče testova, oni su odavno odštampani, a i za njih se primenjuju posebne mere bezbednosti kako se ne bi dogodilo da budu "provaljeni".

Nema jesenjeg raspusta

PREMA školskom kalendaru, u narednoj školskoj godini neće biti jesenjeg raspusta, a učenici će imati zimski, prolećni i letnji odmor. Zimski raspust počinje u ponedeljak, 2. januara 2023. godine, a završava se u petak, 20. januara za osnovce, odnosno u petak, 13. januara za srednjoškolce. Na prolećnom raspustu svi đaci će biti od ponedeljka, 10. aprila, zaključno sa utorkom, 18. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a