POTROŠAČKA KORPA:Razlika između sindikalnih i zvaničnih iznosa je oko 9.000 dinara

J. Ž. S.

24. 06. 2022. u 07:30

JEDAN član porodičnog domaćinstva, ako je suditi po sadržaju srpske minimalne potrošačke korpe, dnevno može da unese 265 grama povrća i 80 grama voća, što ugrubo dođe - nekoliko šargarepa i polovina banane.

ПОТРОШАЧКА КОРПА:Разлика између синдикалних и званичних износа је око 9.000 динара

Minimalac u Srbiji prima oko 400.000 radnika, Foto shutterstock

To je daleko manje od preporuke Svetske zdravstvene organizacije, čija je naučna računica crtu podvukla na najmanje pet porcija ili 400 grama voća i povrća na dan.

Da, po proceni nadležnih, našim radnicima ove vrste namirnica nisu neophodne, pokazuje i činjenica da je već niz decenija srpski minimalac za petinu ispod nivoa troškova minimalne potrošačke korpe.

- To realno znači da pojedinac sa najnižom zaradom ne može da priušti ukupno više od 280 grama povrća i voća dnevno - tvrdi Dušan Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Kada grame izrazimo u kalorijama, pojedinačno oni koji primaju minimalac ne unose više od 132 kilokalorija povrća i voća dnevno.

Foto V. N.

Ovako mršav unos vitamina državna minimalna potrošačka korpa, pa čak i prosečna, nadoknađuje velikim količinama žita i njegovih proizvoda, posebno hleba, ulja i masti, što čini više od polovine potrebnih kalorija koje odrastao čovek mora da unese dnevno u organizam da bi mogao da živi i radi. Taj iznos je 2.280 kilokalorija, a samo kroz hlebne proizvode i masnoće država nam određuje - 1.340.

- Poruka je: jedite hleba, masti i aleve paprike i bićete zdravi - kaže naš sagovornik.

- Zato mi ovakvoj metodologiji proračunavanja odgovoramo na argumentovan način, te smo na tragu utvrđivanja naše pravednije i prirodnije računice.

Sama metodologija izrade korpe koju publikuje Ministarstvo trgovine, kako tvrde sindikalci, višestruko je problematična. Ona, naime, ne meri minimum zadovoljenja osnovnih potreba, već potrošnju trećine najsiromašnijih domaćinstava u našem društvu.

Drugim rečima, potcenjuju se potrebe, ali i realni troškovi života, a oni su u poslednjih desetak meseci izuzetno porasli.

Sindikalna ovomesečna statistika pokazuje da za hranu i bezalkoholna pića u junu po količinama iz minimalne potrošačke korpe treba izdvojiti 24.000 dinara, što je za 4.500 više nego u martu.

- Koristeći zvanične državne podatke o rastu cena u maju, uvećali smo u istim procentima ostale kategorije iz minimalne potrošačke korpe (odeća, obuća, stanovanje, zdravstvo, transport, komunikacije, obrazovanje, kultura...) i došli do podatka da je u junu bilo neophodno da se za nju izdvoji 51.348 dinara.

Razlika između sindikalnih podataka za jun i poslednjih - za mesec mart - objavljenih na sajtu Ministarstva je blizu 9.000 dinara.

Sindikalci su u svom obračunu u kategoriju povrća uveli i papriku, sočivo, beli luk, kojih nije bilo, kao i sve vrste sezonskog voća, pojačali kvalitetno meso i prerađevine od mesa, kao i dodatne vrste ribe, a smanjili prekomerne količine hleba, žita, ulja i masti.

- Došli smo do podatka da je samo za hranu tročlanoj porodici mesečno neophodno blizu 50.000, što je oko 1.650 dinara dnevno - objašnjava Vuković.

- S druge strane, naša prosečna sindikalna potrošačka korpa ukupno iznosi blizu 130.000 u odnosu na državnu, koja je 82.338 dinara. Uvećana je za procenat koliko su viši i troškovi hrane. Samo za odeću, obuću, gorivo, stanovanje, grejanje, televiziju, telefone, obrazovanje, rekreaciju, kulturu, zdravstvo, ali i za godišnje odmore, rođendane, slave... tročlanoj porodici potrebno je sigurno još u proseku 80.000 dinara mesečno.

RIBA SAMO ZA JEDAN RUČAK

PREMA računici Ministarstva trgovine, u korpi za mesec dana je najviše žita i njegovih proizvoda 31,7 kilograma, zatim 23,9 kilograma povrća, 7,3 kilograma voća, manje od osam kilograma mesa i prerađevina, 625 grama ribe, 13 litara mleka i tri jogurta, a za 30 dana tročlana porodica ima pravo na 48 jaja.

Plate kaskaju za cenama

RADNICI u Srbiji teško da mogu svojim zaradama da isprate svakodnevno povećanje cena osnovnih životnih namirnica. Prosečna zarada u Srbiji je za 12 odsto niža od prosečne potrošačke korpe, a u nekim sektorima poput ugostiteljstva, turizma i trgovine za gotovo 50 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri