SRBIJI VEČERAS PRETI JAKO NEVREME: Meteorolog Čubrilo otkrio - Nije moguće predvideti gde će "buknuti"

Novosti online

22. 06. 2022. u 09:02

DANAS posle nestabilnosti na jugu regiona, kraj dana i veče ka četvrtku severu regiona donose jake nestabilnosti i potencijalno snažne nepogode. Zatim do kraja nedelje postepeno toplije, za vikend ponovo mogući pljuskovi, kaže meteorolog Marko Čubrilo.

СРБИЈИ ВЕЧЕРАС ПРЕТИ ЈАКО НЕВРЕМЕ: Метеоролог Чубрило открио - Није могуће предвидети где ће букнути

Foto: Profimedia/Ilustracija

-  U sredu rano ujutro na severozapadu Hrvatske nestabilno uz grmljavinske pljuskove. Zatim će se nad ovim delom regiona atmosfera smiriti, ali će sredinom dana i po podne nad jugom Srbije i severom Crne Gore biti nestabilno uz grmljavinske pljuskove.

Kasno posle podne i rano uveče na severozapadu Hrvatske nova, jaka, destabilizacija atmosfere. Te nestabilnosti bi se u zapadnom i severozapadnom vazdušnom strujanju u toku noći ka čevrtku i u četvrtak ujutro prebacivale dalje na istok regiona donoseći na svom putu snažne lokalne pljuskove i pojavu lokalnih vremenskih nepogoda.

- U ovako dinamičnim situacijama nije moguće predvideti gde će koji kumulonimbus „buknuti” i dati snažno nevreme, ali po trenutnim parametrima najveći rizik od pojave jakih pljuskova i nepogoda je nad severom i istokom Hrvatske (uz granicu sa Mađarskom), zatim nad većim delom Vojvodine, krajnjem severu posebno severoistoku BiH, zapadnom Srbijom i većim delom severne Šumadije, dok bi u četvrtak rano jutro jakih nestabilnosti moglo biti nad istokom i delom jugoistoka Srbije - kaže Čubrilo.

Nad ostalim predelima model za sada nema signal za jače nestabilnosti i nad tim predelima bi pljuskovi bili vrlo retki ili bi izostali.

- Očekivane akmulirane količine taloga na delovima regiona gde će biti jakih i čestih pljuskova idu od 15 mm do oko 50 mm taloga, lokalno i više, dok nad ostalim predelima stoji do 5 mm taloga. U zoni pljuskova vetar prolazno jak, severozapadni.

Četvrtak tokom dan oslabljenje nestabilnosti bi delovima središnje i istočne BiH, severu Crne Gore i jugu Srbije donele lokalne pljuskove, ali verovatno bez jačih nepogoda, dok bi se uveče atmosfera polako smirila. Dnevni maksimum u četvrtak biće od 18 do 25 stepeni Celzijusa i to bi mogao biti najsvežiji dan u dužem vremenskom periodu.

U petak već pretežno sunčano i toplije do oko 30 stepeni Celzijusa lokalno.

- Za vikend još malo toplije, ali ne sasvim stabilno i od subote uveče može biti lokalnih pljuskova i uslova za nepogode. Dnevni maksimum od 25 do 32 stepena Celzijusa. Početkom sledeće nedelje još toplije i oko 27. juna uz suvo vreme maksimumi često i preko 35 stepeni Celzijusa. Manje osveženje uz moguće pljuskove posle 28. juna kada bi se maksimumi i dalje kretali iznad proseka, od 24 do 31 stepen Celzijusa. Na jugu bez pravog osveženja i tamo će maksimumi i dalje biti oko 35 stepeni Celzijusa - napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: JEVANĐELJE OKOVANO ZLATOM I SREBROM - Manastir Vitovnica je večna kuća oca Tadeja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IDEA, Roda i Mercator - partneri broj 1 domaćih prozvođača