KRSTIMIR NASLEDNIK DEDE ĐORĐA: Zejtinlik ima novog čuvara

J. Ž. S.

21. 06. 2022. u 14:26

NOVI čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu je Krstimir Copas, po ocu Grk, a po majci Srbin. On će pored dosadašnjeg čuvara, omiljenog, legendarnog i u našem narodu veoma poštovanog dede Đorđa Mihailovića (94), a sa suprugom Olgom Tasić ubuduće brinuti o grobovima naših predaka.

КРСТИМИР НАСЛЕДНИК ДЕДЕ ЂОРЂА: Зејтинлик има новог чувара

Foto: Jutjub Prinzskrin/Milan Bogojević/ I. Marinković

- Njih troje biće zaposleni na poslovima čuvanja i redovnog održavanja vojničkog groblja u Solunu. Održavaće pismene i druge oznake na njima, negovati i obnavljati zasade i cveće, održavati cveće i voditi posetioce - kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Krstimir Copas već 30 godina živi u Solunu, imao je građevinsku firmu preko koje je sarađivao sa našim konzulatom i stekao poverenje, pa je tako i dobio posao.

Nekoliko prethodnih godina je "u igri" za naslednika Đorđa Mihailovića bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali mu je krajem prošle godine istekao ugovor i nije produžen.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na Instagramu je tada napisao da je Nedeljković razrešen zbog "samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja", bez drugih detalja. Problemi koje je pravio trajali su godinama, a čak je i deda Đorđe Mihailović trpeo psihičko maltretiranje svog pomoćnika. Zbog svega toga, Nedeljković je posle sedam godina morao da se vrati u Srbiju, a oduzeto mu je i zvanje počasnog građanina Kraljeva.

Na Zejtinliku se nalazi gotovo 21.000 grobova, što ga čini najvećim grobljem na Balkanu i jednim od najvećih u Evropi. Tu je u spomen-kosturnici 5.580 posmrtnih ostataka srpskih vojnika, a još 1.448 naših ratnika sahranjeno je u deset parcela na groblju, u dve zajedničke grobnice 78 nepoznatih boraca i 217 nepoznatih srpskih zarobljenika prenetih iz Carigrada.

POLA VEKA ČUVA GROBOVE

VIŠE od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava. Dočekuje i prati potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno deli savete mladim naraštajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)