"SUPER PUME" USKORO STIŽU U SRBIJU: Najsavremeniji i najbolji helikopter u svojoj klasi pojačaće policijsku jedinicu (FOTO)

Novosti online

21. 06. 2022. u 13:55

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas u Marselju pripadnike Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji se nalaze na letačkoj obuci za upravljanje helikopterom "super puma", a potom se sastao i sa najvišim rukovodiocima kompanije "Erbas".

СУПЕР ПУМЕ УСКОРО СТИЖУ У СРБИЈУ: Најсавременији и најбољи хеликоптер у својој класи појачаће полицијску јединицу (ФОТО)

Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je da zahvaljujući odgovornom upravljanju našom državom od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo unutrašnjih poslova može da se pohvali najsnažnijom helikopterskom flotom na čitavom Balkanu, te da u Srbiju uskoro stižu tri nove "super pume".

Foto: MUP

- Veoma brzo, tri "super pume" će doći u našu Srbiju. Srbija sa najsavremenijim i verovatno najboljim helikopterom na svetu u svojoj klasi, samo pokazuje koliko je ojačala i koliko je osnažila. Predsednik Aleksandar Vučić kada je preuzeo brigu i odgovornost za upravljanje Srbijom nije mogao da se pohvali ovakvom helikopterskom flotom, a evo sada nakon nekoliko godina njegovog mandata i njegove brige o našoj zemlji, možemo da kažemo da i Ministarstvo unutrašnjih poslova ima bez svake sumnje najsnažniju helikoptersku flotu na čitavom Balkanu - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Foto: MUP

- Super pume će biti opremljene vedrima za gašenje požara. Dakle, imaće dvostruku namenu, baš kao što svaki naš helikopter može da posluži i u odbrani zemlje kada je to potrebno. Naši piloti i naši mehaničari su prošli sve obuke i čim helikopteri stignu u Srbiju, a biće to veoma brzo, moći će da ih koriste. Treba da budemo ponosni na Srbiju kakva je danas, ovo ni mnogo bogatiji i razvijeniji od nas ne mogu da obezbede za sebe. Ovo je dokaz kada se nešto planira, kada se nešto radi razmišljajući unapred, kako jedna zemlja napreduje i uostalom kako Ministarstvo unutrašnjih poslova napreduje - istakao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Foto: MUP

Ovom prilikom, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se sa najvišim predstavnicima kompanije "Erbas" sa kojima je i obišao pogon za proizvodnju najnovijih helikoptera, kao i deo u kojem se odvija program "Super puma".

Komandant Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Nenad Nedić istakao je da je zahvaljujući odnosu državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem prema MUP-u, helikopterska flota izuzetno modernizovana, kao i da je "super puma" tip helikoptera koji daleko premašuje kapacitete ostalih helikoptera koje MUP ima u svojoj floti.

Foto: MUP

- Danas prisustvujemo završetku letačke obuke pilotskog sastava za novi tip helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a i kao što vidite ovo samo predstavlja završetak modernizacije flote koja je počela od pre nekoliko godina, zahvaljujući odnosu državnog rukovodstva prema samoj jedinici i prema celom Ministarstvu. Ono što izdvaja trenutno helikopter jeste da će svojim kapacitetima daleko nadmašiti kapacitete starih helikoptera, koji su, ponavljam, još uvek u upotrebi i uvek su operativni da posluže i u različitim operacijama spasavanja i gašenja požara. Ovaj helikopter se izdvaja po tome što će operativnost same jedinice, a samog Ministarstva daleko povećati, jer kapacitet podvesnog vedra koje iznosi 4,5 tona daleko premašuje one kapacitete koje je Ministarstvo nekada imalo - poručio je komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić.

Komandant Nedić je istakao da je "super puma" najbolji tip helikoptera u svojoj klasi.

- Definitivno možemo reći da predstavlja najbolji tip helikoptera koji se nalazi u svojoj klasi. Daleko premašuje sve kapacitete ostalih helikoptera koji se trenutno nalaze u floti samom činjenicom da kapacitet ljudi koji može da se smesti u njega jeste 22 osobe i ponavljam samo podvesno vedro koje iznosi čak 4,5 tona, dok na primer i podvesna kuka može prevesti teret težine do pet tona - kazao je komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenad Nedić.

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili