"NOVOSTI" SAZNAJU: Majmunske boginje u Srbiju doneo muškarac koji je došao iz Nemačke

V. N.

17. 06. 2022. u 15:15

MAJMUNSKE boginje je u našu zemlju doneo zaraženi muškarac koji je došao iz Nemačke, saznaju "Novosti"

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Мајмунске богиње у Србију донео мушкарац који је дошао из Немачке

Foto: Shutterstock

U Srbiji je registrovan prvi importovan - potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut. Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom.

U skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaveštene su međunarodne zdravstvene institucije.

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Klinička slika obolelih, nakon što se zaraze majmunskim boginjama, su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je ranije virusološkinja Nada Kuljić Kapulica.

Ona je ranije naglasila da mesta za paniku nema, jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od koronavirusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu - kazala je Kuljić Kapulica.

Na pitanje po čemu se ove boginje razlikuju u odnosu na varičele, doktorka je rekla da je osip kod majmunskih boginja u istom stadijumu - ili su sve kraste ili su sve pustule, a kod varičele su osipi u različitom stadijumu.

Prema njenim rečima, ova grupa virusa se potpuno razlikuje od koronavirusa.

Rekla je da su poks virusi stabilni i da ne mutiraju, već da je to samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da, poručila je, apsolutno nema mesta panici.

- Neće imati razmere kovida 19, ali će epidamija ovog virusa sigurno rasti, mora da se otkrije rezervoar virusa - zaključila je Kuljić Kapulica za K1 televiziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NAJLAKŠI I NAJTEŽI JEZICI ZA UČENJE: Postoji pet kategorija - vidite u kojoj se nalazi SRPSKI