POMOĆ SENIORIMA STIŽE IZ ZAJEDNIČKE KASE: Najstarijima iz Despotovca i okoline tamošnje udruženje obezbedilo jedinstvene povlastice

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 06. 2022. u 12:40

PORED povlastica za snabdevanje ogrevom, prehrambenim proizvodima, sredstvima za ličnu higijenu i kućnu hemiju, Udruženje penzionera opštine Despotovac jedino je u Pomoravskom okrugu i jedno od retkih u Srbiji, koje ima takozvani posmrtni fond.

ПОМОЋ СЕНИОРИМА СТИЖЕ ИЗ ЗАЈЕДНИЧКЕ КАСЕ: Најстаријима из Деспотовца и околине тамошње удружење обезбедило јединствене повластице

Foto Z. Gligorijević

Kada penzioner, član udruženja premine, njegova porodica ima pravo da dobije pomoć, koja može da bude od 180.000 do 200.000 dinara. Iz istog fonda izdvaja se i za pozajmice najstarijima i one mogu da iznose najviše 100.000, a vraćaju se u šest do 10 mesečnih rata. Pravo da pozajme novac iz zajedničke kase imaju seniori kojima je potrebna hitna medicinska intervencija za sebe ili članove porodica, da bi pomogli unucima pred početak školske godine, za zimnicu i slična snabdevanja.

Na području Gornje Resave ima 5.300 penzionera, a njih 1.200 učlanjeno je u Udruženje penzionera opštine Despotovac. Članovi su iz dvadesetak mesnih zajednica od ukupno 30 na teritoriji ove opštine.

- Velikim angažovanjem uspeli smo da umesto nekadašnjih 300 članova sada imamo oko 2.500 - kaže predsednik Udruženja penzionera opštine Despotovac Momčilo Vuksanović.

- Silom prilika, 2019. godine, sistem je počeo da se urušava i više nije mogao da funkcioniše zbog malih članarina, a lokalna samouprava nije bila u mogućnosti da pokriva troškove udruženja. Dogovorili smo se da povećamo članarine, ali je bilo mnogo otpora.

Foto Z. Gligorijević

Ulaskom u novi sistem praktično su počeli od nule. Vuksanović je bio prvi član, a onda su došli i ostali. Zahvaljujući jedinstvenim povlasticama, svakog dana im se priključuju novi članovi i nadaju se da će pridobiti barem polovinu od ukupnog broja despotovačkih seniora.

Sva putovanja najstarijih organizuju se preko udruženja ili mesnih organizacija i događa se da želju za ovakvim druženjima imaju i penzioneri koji nisu članovi udruženja. Zbog velikog interesovanja izlazi im se u susret, ali uz cene više za 10 do 20 odsto.

Kancelarija narodnog poslanika

Predsednik Udruženja penzionera Despotovac je i narodni poslaniki obećava da će njegov prvi korak u novom sazivu biti otvaranje Kancelarije narodnog poslanika u koju bi mogli da dođu svi žitelji Despotovca i iznesu svoje predloge, sugestije i molbe. Ovakva kancelarija, biće prva u ovom kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije