PR-DC jedina privatna kompanija iz Srbije na pariskom sajmu, izložbu otvorio Makron

Novosti online

14. 06. 2022. u 11:35

DANAS je u Parizu otvorena međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme “Eurosatory 2022”. Održava se svake dve godine i okuplja izlagače, posetioce i novinare iz mnogih zemalja širom sveta.

ПР-ДЦ једина приватна компанија из Србије на париском сајму, изложбу отворио Макрон

Foto: PR DC

Srbiju će ove godine predstavljati i kompanija PR-DC, čija će glavna uzdanica na “Eurosatory 2022” biti dron IKA-20. Nastup na ovoj izložbi dolazi nedugo nakon izlaganja na sajmu Hemus u Bugarskoj, u gradu Plovdivu.

- Ovo, za nas veoma radno i dinamično proleće, završavamo u Parizu, na Eurosatory sajmu, što je još jedno prestižno dostignuće za našu kompaniju. Ovdašnjoj javnosti i posetiocima predstavljamo naš dron IKA-20, višenamenski dron, koji smo u potpunosti dizajnirali i proizveli u Srbiji. On ima konfiguraciju heksakoptera (6 rotora) i ram od epoksidne smole ojačan ugljenim vlaknima sa standardnim sistemom montažnih šina za nosivost. Težina praznog drona (bez baterije) je 20 kg, dok optimalna masa nosivosti može dostići i 20 kilograma - kaže Miloš Petrašinović, jedan od inženjera i suvlasnik kompanije PR-DC.

Dronovi iz serije IKA kompanije PR-DC dobili su naziv po pokojnom profesoru čvrstoće letelica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Iliji Krivošiću. Kako su svi inženjeri kompanije diplomirali na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na ovaj način želeli su da ime profesora zaslužnog za desetine generacija uspešnih vazduhoplovaca iz Republike Srbije, bude zauvek upisano u istoriju vazduhoplovstva, kao prve bespilotne letelice iz Srbije koje se prodaju na svetskom tržištu.

Sajam u Parizu trajaće do petka, a kako je sajam 2020. Godine bio otkazan zbog pandemije korona virusa, organizatori očekuju rekornu posetu ove godine. Na izložbi učestvuju predstavnici iz više od 100 zemalja sveta, a Eurostatory 2022 danas je otvorio predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Mi našim nastupima na sajmovima širom sveta ne predstavljamo samo našu kompaniju, već i Srbiju i uvek sa ponosom naglašavamo odakle dolazimo. To su velike stvari za našu industriju, a pogotovo za oblast razvoja bespilotnih letelica, koja je u našoj zemlji još uvek nedovoljno razvijena za razliku od nekih zemalja sveta. Zbog toga i posetioci na sajmovima vole da se zadrže na našim štandovima, popričaju sa nama i upoznaju se sa našim radom i proizvodima - ističe Tijana Petrašinović, direktorka kompanije PR-DC.

Naredni međunarodni sajam koji očekuje inženjere iz PR-DC je možda i najbitniji do sada - Farnborough International Airshow u Londonu, koji će se održati od 18 do 22 jula. Kako ističu iz kompanije, nastup u Londonu biće i svojevrstan poklon za njihov rođendan, imajući u vidu da će upravo u tom periodu kompanija obeležiti i dve godine postojanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...