TUTNJE MALI VOZOVI KROZ ACINU SOBU: Aleksandar Petrović iz Lapova uživa u digitalnoj maketi železnice

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 06. 2022. u 09:55

GRAD, pružni prelaz, planina sa lovačkom čekom, lovcima i divljači, jezero, kućica, ruševina nemačkog dvorca po kom se uhvatila mahovina, tuneli, stambene zgrade, vodotoranj koji su nekada koristile parnjače, signalna kula, trafostanice, rampe, četiri parne, šest dizel i pet električnih lokomotiva, 45 vagona, koji jure šinama dugim 33 metra samo su deo digitalne makete železnice, koju je Lapovac Aleksandar Petrović napravio 2014. godine.

ТУТЊЕ МАЛИ ВОЗОВИ КРОЗ АЦИНУ СОБУ: Александар Петровић из Лапова ужива у дигиталној макети железнице

Aleksandar Petrović kraj makete železnice, Foto Z. Gligorijević

Maketa od preko pet kvadratnih metara, u razmeri 1:87, koja ima i figure ljudi, identična je nemačkoj Dojče bank železnici. Napravili su je profesionalni maketari, a opremu, koja je veoma skupa, sakupljao je pet godina. Za mesec dana napravio je trasu pruge i naučio da upravlja lokomotivama preko centrale.

- Svaka lokomotiva ima ugrađen dekoder koji je pokreće preko impulsa koji dolaze od centrale. Tako pokrećem lokomotive, povećavam i smanjujem brzinu, palim svetla i zaustavljam ih. Preko stanice regulišem sve signale, upravljam skretnicama. Imam i remize, odnosno šupe za parnjaču i za dizel lokomotive. U njih parkiram jedne, a isparkiram druge lokomotive, povezujem ih sa vagonima. I tako mogu da se igram celog dana. A čovek je mlad sve dok se igra - razdragano priča Aleksandar dok daljinskim upravljačem "komanduje" vozovima.

Foto Z. Gligorijević

Iako maketu ima već osam godina, svakodnevno uživa u svojim vozićima, jer mu je to hobi, sličan bilo kom drugom. Kako jedini ima maketu železnice u okolini, mnogi i iz susednih opština dolaze da na njoj probaju lokomotive koje kupe.

Foto Z. Gligorijević

- Mene ovo opušta, ne mislim ni na šta, zaboravljam na sve probleme. Kako lokomotive krenu, uživam u njima, a misli nestaju jedna za drugom. Nikada je ne bih prodao, ni po koju cenu. Ako bih je izgubio, nestao bi deo mene. Volim železnicu, jer je Lapovo železničko mesto, a na železnici su radili moj pokojni deda Vojislav, otac Radiša i brojni rođaci - iskren je Aleksandar, koji u Policijskoj stanici u Lapovu radi kao forenzički tehničar.

Foto Z. Gligorijević

Iako je nabavio sve što je želeo, ako bi video neki novi model lokomotive po pristupačnoj ceni, kupio bi ga. Maketa nikada nije završena. Uvek bi produžio šine, ubacio još ponešto, ali nema adekvatan prostor, jer se sadašnja maketa železnice "ugnezdila" u celoj sobi.

Foto Z. Gligorijević

Lokomotive naručivao iz Nemačke

Aleksandar kaže da je za novac koji je uložio u maketu žaleznice, oko 5.500 evra, mogao da kupi dobar auto, ali da za njega to nije nikakva žrtva. Samo dekoderi koštaju po 40 evra, a onaj za dizel lokomotivu "kenedi", koja ima zvuk, platio je preko 100 evra. Lokomotive i vagone naručivao je iz Nemačke i Mađarske.

Foto Z. Gligorijević

- Kad smo bili mali, igrali smo se analognim železnicama, čije su lokomotive pokretali trafoi i ispravljači od 12 volti. Digitalna železnica pruža mnogo veće zadovoljstvo, jer možeš da upravljaš vozovima, pališ i gasiš svetla u naselju i lokomotivama, podižeš i spuštaš rampe - dodaje Aleksandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara