PRIŠTINI CILJ DA PROTERA SVE SRBE: Novi niz incidenata na KiM, a međunarodna zajednica zatvara oči

D. ZEČEVIĆ

12. 06. 2022. u 08:23

POSLEDNjA 24 sata na Kosovu i Metohiji opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke zabranjeno je da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

ПРИШТИНИ ЦИЉ ДА  ПРОТЕРА СВЕ СРБЕ: Нови низ инцидената на КиМ, а међународна заједница затвара очи

Crkva u Velikoj Hoči, Foto N. Skenderija

- To je realnost u kojoj žive Srbi južno od Ibra. Međunarodna zajednica ne sme da zatvara oči pred ovom serijom incidenata koja svoje uporište ima u Prištini - upozorio je juče na "Tviteru" Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

I ministar za zajednice i povratak u privremenim organima u Prištini Goran Rakić ocenio je juče da je to što 50 raseljenih Srba nije dobilo policijsko odobrenje da danas u Mušutištu obeleže manastirsku slavu, na temeljima manastira Svete Trojice, pokazatelj da je proces povratka u pokrajini pod velikim znakom pitanja. Rakić ocenjuje da je sprečavanje raseljenih da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se ovime pokazuje zapravo kolika je volja "kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih lica".

- Ako policija ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu, kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu - upitao je Rakić.

- Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima.

Foto Tanjug

Rakić je naveo da se Srbi konstantno suočavaju sa ovakvim problemima kakav je slučaj u Mušutištu i naglasio da krivce za to treba tražiti upravo u institucijama koje nemaju volju da pomognu da se ovo pitanje rešava na jedan pozitivniji način.

- Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo - rekao je Rakić.

Foto D. Zečević

Kancelarija za KiM saopštila je i da je parohijski dom crkve Svetog arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane bio na meti razbojnika koji su pokušali da provale u objekat, u čemu ih je sprečio mesni paroh. Do pokušaja pljačke parohijskog doma u selu Osojane došlo je dan uoči obeležavanja velikog pravoslavnog praznika Svete Trojice.

Parohijski dom crkve Svetog arhangela Gavrila već je bio meta lopova i razbojnika, ali nažalost počinioci vandalskih upada nisu privedeni pravdi, navodi se u saopštenju.

Pre pokušaja upada u parohijski dom opljačkane su dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči vlasnika Miroslava Lukića i Bojana Pavlovića. Ukradene su kase sa novcem i gotovo sva vrednija roba, a slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. Reč je nesumnjivo, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, o još jednom ekonomskom udaru na Srbe koji žive u ovoj enklavi u Metohiji i koji se u veoma teškim uslovima trude da prežive.

Groblje u Prištini, Foto Prinskrin RTS

Nema groblja koje nije demolirano

NA gradskom groblju u Prištini, najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji, desetak Srba iz tog grada i raseljenih, obišlo je na Zadušnice grobove svojih bližnjih.

Groblje je uoči Duhovskih zadušnica samo delimično očišćeno, a veći deo zarastao u korov. Porušeni spomenici i dalje svedoče o vandalizmu tokom protekle dve decenije. Na Kosovu i Metohiji gotovo da nema pravoslavnog groblja u većim sredinama koje je ostalo zaštićeno, a nadgrobni spomenici neporušeni.

- Apelujem na naše vernike koji su silom prilika odseljeni i raseljeni iz Prištine da Zadušnice budu dani kada će oni obići ovu svetinju - groblje, njihove pretke, njihove grobove, jer to im je jedina ostavština. Zato i treba da dođu, da se pomole i upale sveću triput godišnje - rekao je Staniša Arsić, prištinski paroh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024