MAJKA HRABROST NE ODUSTAJE - JOVANA DA ŽIVI I ZOVE MAMU: Profesorka Marija Antonijević tri godine bije veliku bitku za život kćeri

Z. Gligorijević

05. 06. 2022. u 07:32

ŽIVIM za dan kada će mi Jovana reći "mama" - kaže samohrana majka Marija Antonijević, čija trogodišnja kćerka Jovana Stefanović boluje od cerebralne paralize i jednog oblika epilepsije.

МАЈКА ХРАБРОСТ НЕ ОДУСТАЈЕ - ЈОВАНА ДА ЖИВИ И ЗОВЕ МАМУ: Професорка Марија Антонијевић три године бије велику битку за живот кћери

Foto Privatna arhiva

Jovana je rođena u 26. nedelji sa samo 950 grama, pa je, praktično, smatrana za "mrtvorođeno dete". Usled teškog porođaja i raznih komplikacija, Jovana je zadobila četvrti stepen krvarenja na mozgu, što je izazvalo mnogobrojne posledice po njeno zdravlje.

Dok su, kako Marija kaže, u Kragujevcu "digli ruke" od nje, na beogradskim klinikama ocenili su da za nju ipak ima nade. Kada je preživela kritičan period, počela je solidno da se razvija. Nažalost, u devetom mesecu počela je da dobija epi napade. Imala je po 100 napada dnevno. Na beogradskoj Klinici za neurologiju konstatovali su da Jovana ima infantilne spazme, odnosno jedan od oblika epilepsije.

- Najteže mi je bilo kada je imala napade, kada je zbog njih primala hormone zbog kojih je bila modra od plakanja. Teško mi je kada vidim decu njenog uzrasta koja sede, trče, smeju se, igraju se i zovu svoje mame, a ona ne može ništa od toga - iskrena je Marija.

Jovanino stanje se neprestano menja zbog čega su joj potrebne konstantne rehabilitacije, stimulacije, hidroterapije, rad sa defektologom, logopedom i druge vrste terapija i specijalističkih pregleda. Marija, po zanimanju profesor razredne nastave, nije u mogućnosti da radi, jer neprestano mora da bude uz Jovanu, tako da za terapije godišnje ne može da izdvoji popriličnu sumu novca.

Foto Privatna arhiva

- Za Jovanu ne postoji operacija, ali svaki vid rehabilitacije donosi napredak. Najpotrebnije joj je banjsko lečenje sa terapijama koje košta 2.000 evra. Toliko staje i dvonedeljni boravak u Banji Koviljači, a skupi su i privatni centri specijalizovani za decu sa cerebralnom paralizom. Cilj nam je da je osamostalimo koliko je to moguće, pa neka je i u kolicima, samo da je svesnija - dodaje Marija.

Marija, kao i svaka majka, ne gubi nadu, pogotovu što joj je doktorka Danijela Vukićević, koja radi na Klinici za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", rekla da Jovana može, a šta i koliko, videće se. Marija je zahvalna i celokupnom osoblju klinike, jer je prvi put osetila da nije sama i da ima nade i za Jovanu.

ŽIRO-RAČUN ZA POMOĆ

KAKO bi Jovana nastavila lečenje i ostvarila još bolji napredak i imala što kvalitetnije detinjstvo, humani ljudi, voljni da pomognu, mogu to da učine uplatom na žiro-račin Jovane Stefanović, 205-9011007550698-66 Komercijalna banka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a