VRT MIŠIĆA, RAJ ZA ŽIVOTINJE: Kompanija "Novosti" uručila nagradu Animal`s best friend

Šćepan MAROVIĆ

28. 05. 2022. u 09:45

KOMPANIJA "Novosti", Kinološko društvo Novi Beograd i televizijska emisija Pet friendly juče su po šesti put dodelili nagradu Animal`s best friend.

ВРТ МИШИЋА, РАЈ ЗА ЖИВОТИЊЕ: Компанија Новости уручила награду Animal`s best friend

Foto: M. Anđela

Na jučerašnjoj svečanosti u prostorijama lista glavno priznanje dobila je porodica Mišić iz Vranja, za udomljavanje i očuvanje divljih životinja u svom zoo-vrtu. Takođe, prvi put je dodeljena i specijalna nagrada koju je dobio bračni par Senić iz Novog Beograda, zbog udomljavanja i brige o više od sto vrabaca.


Ove godine pristiglo je 25 prijava pojedinaca i udruženja širom Srbije, a tri su ušla u uži izbor, nakon čega je stručni žiri izabrao laureata za 2021. godinu.

Nagradu je u ime kompanije "Novosti" Danijeli Mišić, vlasnici zoo-vrta, uručio pomoćnik glavnog urednika za revijalna izdanja Dragan Vićanović. Događaju je prisustvovao i predsednik Kinološkog društva Novi Beograd Goran Šarenac, koji je istakao da je prvi put priznanje dodeljeno zbog doprinosa u očuvanju i brizi o divljim životinjama.


- Porodica Mišić, koju čine Srđan, Danijela, Jefimija i Melanija, apsolutno je zavredila ovo priznanje, zbog entuzijazma i energije koju godinama iskazuju - istakao je Šarenac. - Ljubav i briga prema životinjama nadvladala je njihove finansijske mogućnosti i još od trenutka kada su malu porodičnu ušteđevinu uložili u njih.

Sve je počelo u urbanom delu Vranja, a pristizanje novih životinja bilo je povod za pronalaženje većeg prostora. Izabrali su lokaciju sedam kilometara udaljenu od centra grada, i u Dulanu napravili pravo carstvo.

Foto: M. Anđela

 

Od zapuštenog prostora stvorili su obećani raj, dva puta veći od beogradskog zoo-vrta. Mišići pomažu i sportskim udruženjima, bili su tu za sugrađane i tokom kovida, a sav prilog od ulaznica neretko daju za lečenje bolesne dece, tako da nagrada odlazi u prave ruke. I bračni par Senić je apsolutno zaslužio specijalnu plaketu, zbog brige o tolikom broju vrabaca.


Dragan Vićanović je istakao da će ubrzo posetiti oazu u Vranju.


- Nikad lepše dužnosti, ako je ovo uopšte i dužnost - istakao je on. - Teško se bilo ove godine odlučiti ko je dobitnik, zato smo se zajednički opredelili da dodelimo dva priznanja. Imati zološki vrt koji je veći dva puta od Beogradskog je svojevrstan poduhvat. Znam da je izuzetno teško finansijski to izdržati, tu zarade nema, već pokazuje predivnu ljubav prema životinjama. Takođe, svakodnevno hraniti 100 vrabaca, kada je ta vrsta u drastičnom padu, jeste za poštovanje i divljenje.

Foto: M. Anđela

 

Vlasnica vranjskog Zološkog vrta Danijela Mišić, istakla je da je sve počelo iz čiste ljubavi prema životinjama.


- Sve je počelo pre 15 godina, kada smo odlučili da životinje koje smo čuvali kod kuće i u dvorištu prenesemo u prirodu i obezbedimo im adekvatniji i humaniji prostor. Tako smo kupili zemljište van grada i krenula je izgradnja, a nismo slutili da ćemo danas stići do malog carstva. Zoo-vrt koji postoji evo godinu dana, prostire se na površini od osam hektara i ima oko 2.500 životinja. Trudimo se da one uživaju u prostoru koji je lepo uređen, da im obezbedimo veterinarsku brigu i nadzor 24 časa. Verujem da svi posetioci koji su do sada bili mogu potvrditi da su životinje srećne i zadovoljne. Pre svega vodimo računa o čistoći i ishrani, zdravlju. Od većih životinja imamo tigrove, zebru, koja će dobiti i ženku, antilopu i lemure, kao jedini u Srbiji. 

Foto: M. Anđela

 

DOPRINOS DOBROBITI ŽIVOTINjA


NAGRADA Animal`s best friend dodeljuje se pojedincu ili organizaciji koja je svojim ukupnim radom u godini za nama najviše doprinela dobrobiti životinja u našoj zemlji. Do sada su prestižno priznanje osvajali volonterska organizacija Animal Rescue Serbia, udruženja "Beta" i "Šapica 011", pojedinac Nikola Draganić i kompanija "Superlab".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije