OBNAVLJANJE SRPSKIH DVORACA UZ POMOĆ FRANCUZA: Okrugli sto u Kulturnom centru Srbije u Parizu

G. ČVOROVIĆ

26. 05. 2022. u 22:41

U KULTURNOM centru Srbije u Parizu je održan okrugli sto pod nazivom "Dvorci Srbije: zaštita kulturnog nasleđa".

ОБНАВЉАЊЕ СРПСКИХ ДВОРАЦА УЗ ПОМОЋ ФРАНЦУЗА: Округли сто у Културном центру Србије у Паризу

Foto: G.Č.

Ovaj projekat obuhvata 188 zamkova i palata na teritoriji Srbije koji su pod zaštitom države. Cilj okruglog stola bio je traženje izvora inspiracije u dijalogu srpskih i francuskih stručnjaka kako bi se ovo blago kulturnog nasleđa Srbije zaštitilo i iskoristilo na održiv način, kao što se to radi u Francuskoj.

- Obnavljanjem dvoraca dajemo i doprinos razvoju privrede i jačanju turističkih potencijala Srbije, pokazujemo zreliji i odgovorniji odnos prema našoj istoriji i negovanju kulture sećanja – rekla je između ostalog u pozdravnoj reči ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković.

Prisutnima se između ostalih obratio i član Francuske akademije i bivši ministar kulture, inače nećak nekadašnjeg francuskog predsednika, Frederik Miteran.

- Srpska kultura je uvek bila obožavana u Francuskoj, imajući u vidu veoma čvrste odnose koji postoje između dva naroda – istakao je Miteran.  

Među govornicima bili su i princeza Jelisaveta Karađorđević koja je rođena u Belom dvoru, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, moderator Robert Čoban i pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu Danijela Vanušić.

BONUS VIDEO - PISAC JE ZVEZDA POZORNICE: Predstavom o Milevi Ajnštajn počelo 67. Sterijino pozorje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a