KARDIOHIRURZI UKCS PRVI PUT OPERISALI U NOVOJ SALI: Malim rezom popravili srce koje kuca

B. RADIVOJEVIĆ

27. 05. 2022. u 07:00

NA srcu koje sve vreme kuca, i uz minimalni vantelesni krvotok, uz pomoć mašine, kardiohirurzi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, prvi put su juče operisali u sali nove zgrade UKCS.

КАРДИОХИРУРЗИ УКЦС ПРВИ ПУТ ОПЕРИСАЛИ У НОВОЈ САЛИ: Малим резом поправили срце које куца

Foto: UKCS

 Prvi su u regionu, na pacijentu sa akutnim infarktom miokarda, primenili zahvat koji se izvodi samo u nekoliko najvećih svetskih centara.


Bajpas operacija, sa postavljanjem arterijskih graftova, koju su uradili, bila je jedini način da se pacijentu mlađem od 60 godina spase život. Profesor dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKSC, koja je ostala u staroj zgradi, objasnio je za "Novosti" da se ovakve intervencije primenjuju kod strogo odabranih bolesnika, a omogućavaju da se operišu i najrizičniji, koji ne bi izdržali klasičan hirurški zahvat na srcu.


- Primena ovakvog oblika vantelesnog krvotoka, sa minimalnom količinom tečnosti, što smanjuje i oštećenje ćelija, moguća je zahvaljujući mašini koju sada imamo u novom UKCS - kaže prof. Putnik. - Zahvaljujući tome možemo da operišemo pacijenta i u akutnoj ili subakutnoj fazi infarkta.


I taj minimalni vantelesni krvotok, kako kaže profesor Putnik, sve vreme zahvata podržava funkciju srca i pluća dok se šiju arterije.


Prvi pacijent kod kojeg je primenjen ovakav zahvat bio je nestabilan, i zbog toga što je životno ugrožen, nije smeo da se transportuje na kardiohirurgiju iz koronarne jedinice u novoj zgradi UKCS, gde je primljen sa velikim infarktom.


- U novoj zgradi imamo salu, ali nemamo odeljenje. Kardiohirurzi su juče prvi put radili u novoj operacionoj sali i videli smo da je sve od opreme do infrastrukture kao u najprestižnijim svetskim kardiohirurškim centrima - kaže profesor Putnik.
Uz njega, zahvat su radili kardiohirurzi Miloš Matković i Emilija Petrović, dok su u timu anesteziologa bili Dejan Marković, Minja Kačar i Vladimir Tutuš. Tokom celog zahvata krvotok pacijenta kontrolisala su tri perfuzera: Darko Šehić, Slavko Kulić i David Nikolić. Baš za njih, koji brinu o vantelesnoj cirkulaciji, kažu da su glavni "di-džejevi" operacija, jer određuju ritam. 

KAD GOD MOŽE, POŠTEDNI ZAHVAT

KOMBINOVANjEM mini-hirurgije koronarnih arterija na kucajućem srcu i minimalne vantelesne cirkulacije najmanja je šansa da se naudi oštećenom srcu - kaže prof. Putnik. - To je neka vrsta poštednog zahvata, jer se isključuje zaustavljanje srca, davanje velike količine krvi, destrukcija ćelija... Ovim širimo dijapazon manje invazivnih procedura. Tako radimo i zamenu aortnih zalistaka kroz male rezove, ugradnju aortnih zalistaka kroz preponu. U planu je i koronartna hirurgija miokarda kroz minimalne rezove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere