“Grad svetlosti” poziva vas da osetite čaroliju bezvremenog

Promo

26. 05. 2022. u 16:00

Ohrid je „Večiti Grad“ u jugozapadnom delu Makedonije, koji svojim iskonskim pulsom povezuje stara i nova vremena zauvek.

“Град светлости” позива вас да осетите чаролију безвременог

Foto: TO Ohrid

Grad Ohrid je kulturna istorija S. Makedonije u malom, najbitniji obrazovni centar i izvor pismenosti slovenskih naroda. Zbog velikog broja crkava i manastira, grad je poznat kao Balkanski i Evropski Jerusalim. 365 crkava i manastira je na broju, deo njih divnim prizorom. Crkva Svetog Jovana - Kaneo u jezersku širinu i biserni odraz ostaće u trajnom sećanju svih onih zaljubljenika u duhovni mir i lepote nedotaknute prirode.

Foto: TO Ohrid

Ohrid pruža brojne mogućnosti za uživanje, čak i za najprefinjenije ukuse. Ogromni broj događaja u toku cele godine ne mogu ostati neprimećeni. Tradicionalno Ohridsko leto je jedno od najposećenijih, gde su vrhunska svetski poznata imena doživela deo svoje promocije.

Foto: TO Ohrid

Ohrid je pravo iznenađenje za posetioce koji očekuju tihi istoriski gradić. Pogledajte različita lica Ohrida u noći - od mističnog i mirnog do vibriranja i modernog. Odlična mogućnost da vidite najpoznatiju stranu Ohrida, diskretno osvetljena ispod vela noći, između sakrivenih malih ulica, crkava i najlepših mesta za jezerski prizor...

Foto: TO Ohrid

Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

Foto: TO Ohrid

OHRIDSKO JEZERO - NEISCRPNO DNO RETKOSTI

Ohridsko jezero je proglašeno za Svetsko nasleđe i zaštićeno je sa strane UNESKO-a. Ovo jezero je jedno od najdublja i najstarija jezera u Evropi sa više od 200 endemskih vrsta. Visina starosti Ohridskog jezera, koje vam na izlasku sunca izgleda kao da se tek rodilo u zoru, leži u tragovima iz prastarog života na dnu njegovih voda. Predpostavlja se da je staro između 4 i 10 miliona godina. Slatko jezero koje nudi duplo zadovoljstvo za ljubitelje vodnih sportova i adrenalina. Neponovljiv doživljaj - ronenje u podvodnim arheološkim pronalazištima, jedinstveni na Balkanu, između atraktivnih endemskih forma života, kao na primer ohridski okrugli sunđer.

Foto: TO Ohrid

S.Makedonija je otadžbina gurmana i daleko poznate makedonske gostoljubivosti

S.Makedonija je Zemlja ukusa. Kada u S.Makedoniji sedneš na ručak, još pri prvom zalogaju osetićeš veći apetit, a to je rezultat hrane koju su ti prineli. Kad popiješ samo gutalj vina, više nikad nećeš moći ugasiti želju za još. Ovde ljudi znaju kako da uživaju u hrani, a jelo je svojevidni ritual.

Foto: TO Ohrid

Izobilje ukusa i mirisa makedonske kuhinje je posledica velikog broja sunčanih dana tokom godine. Na ovom tlu klima je pogodna za uzgoj voća, povrća, različitih biljaka i začina. Svake godine voćnjaci i bašte s povrćem daju neodoljivo ukusan rod, bačve su uvek pune, a meso je izvanrednog kvaliteta. U S.Makedoniji je lako udovoljiti svačijoj kulinarskoj želji – i onima koji su ljubitelji mesnatih i ribljih specijaliteta i onima koji bi radije vegetarijansku hranu. Svako godišnje doba nudi određenu sezonsku hranu, a skoro svaki kraj ima svoj specijalitet. Jednostavno, otkriva vam se veliki izbor prilikom koga ne možete da pogrešite.

Foto: TO Ohrid

Dolina ukusa gasi žeđ svakog turista još pri prvom gutlju najkvalitetnijeg makedonskog vina. Postoji legenda koja kaže da je neko vreme u najsušnijem regionu u s.Makedoniji, Tikveški, bilo više vina nego vode. U prilog tome svedoče ostaci nekadašnjih kuća od ćerpiča u neka tikveška sela. Priča se da se tada blato za ćerpič pravilo od vina. Svežinu makedonskog vina je oduvek predstavljala izazov čak i makedonskim kraljevima Filip Drugi i Aleksandar Makedonski, koji su poznati kao veliki ljubitelji vina.

Foto: TO Ohrid

Makedonske vinarije široko otvaraju vrata svim postiteljima koji hoće da nauče nešto više o istoriji vinskih regiona, o procesu proizvodnje vina, o spajanju prošslosti i budućnosti, o tradiciji starih majstora u skladu sa savremeni znanjem i tehnologijom koja nam omogućava da za tren osetimo besmrtnost, koja je sakrivena u svakom gutalju vina. Sa timom somelijera, na zabavan, neformalan i relaksirajući način možete da okušate različite vrste vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

Foto: TO Ohrid

Kada prođete autoput E75 kroz Skoplju, Veles, Stip, Kavadarci, Negotino, Demir Kapije i Dojran, posetite neki od 79 vinarija I u mirisu vina koje zri, načujte tajne neotkrivene S.Makedonije.

Foto: TO Ohrid

Pozivamo vas na gurmanskoj turi kroz S.Makedoniju da bi ste osteli ukus uživanja i žudnju za životom!

Foto: TO Ohrid

Dojransko jezero- miris Mediterana

Pravo mesto na kojem možete osetiti klimatske uticaje sa Mediterana je okolina Dojranskog jezera, koje se nalazi u jugoistočnom delu S.Makedonije. Otvorenost ka jugu i niska nadmorska visina (148 metara) uzrokuju da srednja godišnja temperatura vode bude između 15- 18 stepeni, a u toku leta čak između 25-27 stepeni, tako što ćete pomisliti da se nalazite u vodi nekog tropskog jezera. Dojransko jezero, površine od 43,1 km2, je najmanje tektonsko jezero u zemlji, a ujedno je i najpliće – maksimalne dubine od 10 metara, jezero predstavlja reliktni ostatak nekadašnjeg pleocenskog Peonskog jezera.

Foto: TO Ohrid

Bogato je fitoplanktonom (od kojeg su naj- zastupljenije plavo-zelene alge Cyanophycea) i zooplanktonom (od kojeg su zastupljene 23 vrste račića i veći broj školjki). Visoka produkcija planktona znači i bogatstvo ribom. U jezeru ima oko 15 vrsta ribe. Leta u Dojranu su vruća i suva, a zime blage i vlažne. Zbog bogatstva endemskih vrsta algi koje žive u jezeru moći ćete da se nadišete joda, i ne propuštajte mogućnost da na sebe nanesete malo lekovitog dojranskog blata. Ako tražite mesto za odmor i smirenost, u zagrljaju mediteranskog ambijenta, okruženi neverovatnom lepotom okoline, tada je Dojran pravo mesto za vas.

Naselje u Dojran ima turističko-rekreativnu funkciju sa velikim brojem vikendica. Pored dojranske obale postoje 40 hotela i odmarališta,nekolko modernih kazina i nad 600 vikend –kuća. Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)