STOMAČNI VIRUS HARA MEĐU DECOM: Roditelji, na ove simptome obratite pažnju

Novosti online

26. 05. 2022. u 09:53

PRETHODNIH dana stomačni virus na rekreativnoj nastavi dobilo je 137 učenika i četiri nastavnika. Uzročnik je norovirus, potvrdio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu. Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula", kaže da stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima.

СТОМАЧНИ ВИРУС ХАРА МЕЂУ ДЕЦОМ: Родитељи, на ове симптоме обратите пажњу

Foto: N. Fifić

U Domu zdravlja "Palilula" imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima. Oni se žale na bolove u stomaku, temperaturu, dijareju.

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije, kaže da stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima.

- Uglavnom su to tegobe u smislu proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, opšta malaksalost sa grčevima u stomaku i pojavom bolova u zglobovima i mišićima - navodi doktorka.

Istakla je da ti simptomi kratko traju, kao i da deca za dan, dva do tri budu bolje.

Naglašava da je najvažnije izolovati dete, da ono miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti u vidu elektrolitnih rastvora.

Foto: Printskrin

- To su gotovi rastvori, kupuju se u apoteci, rastvaraju se u vodi i dete se nudi na svakih pet do deset minuta u malim količinama. Jako je važno da dete unosi tečnost, ne treba ga terati da unosi hranu s obzirom na to da je oštećena sluznica creva i želuca, ali nakon dobijanja apetita kreće se sa dvopekom, supicama, čajevima, pirinčem. Postepeno i lagano se obroci uvode - dodaje Jovanovićeva.

Navodi da je norovirus uobičajen za zimski period, ali da se to produžilo i tokom proleća.

- Sada se javlja najverovatnije jer su epidemiološke mere ukinute, deca se druže, aktivna su, odlaze na rekreativne nastave u hotelske smeštaje gde je blizak kontakt - poručuje doktorka.

Ukazuje da se bolest prenosi putem prljavih ruku i da je važno da se deca što češće opominju da peru ruke, da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu pre konzumiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina