BRATSKI BLAGOSLOV: Veliki odjek odluke Svetog sabora SPC da prizna autokefalnost crkve u Makedoniji

J. Ž. S. - M. S.

25. 05. 2022. u 07:00

SVETI sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, saopštio je u utorak patrijarh srpski Porfirije. Kada je Njegova svetost, posle zajedničke liturgije na praznik Svetih Ćirila i Metodija, u Hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju obznanila ovu vest, prolomio se gromoglasni aplauz mnogobrojnih vernika.

БРАТСКИ БЛАГОСЛОВ: Велики одјек одлуке Светог сабора СПЦ да призна аутокефалност цркве у Македонији

Foto SPC

Liturgija je usledila posle završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, na kome je 16. maja potvrđen status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine. Pre toga u Hramu Svetog Save na Vračaru pomiriteljskom liturgijom okončan je poluvekovni raskol i ozvaničen kanonski povratak Makedonske crkve u okvire Srpske patrijaršije.

- A sada, braćo i sestre, donosimo još jednu radost. Sveti Sabor SPC jednoglasno je izašao u susret molbi MPC-OA. Sabor naše crkve odobrava, blagosilja, prihvata i priznaje autokefalnost ove crkve - rekao je Porfirije.

Pismo za autokefalnost primljeno je u Carigradu i 10. juna, na 50. godišnjicu MPC-OA, predstavnici te crkve služiće zajedničku liturgiju u Vaseljenskoj patrijaršiji na Fanaru.

Kako je naglasio srpski patrijarh, sada sledi razrada svih tehničko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti. O tome će, rekao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

Patrijarh je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.

- Radujmo se jer se cela Crkva raduje sa nama. Raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se što je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana - rekao je Porfirije. - Sve vas smeštamo u naša srca i molitve i molimo vas da nas primite.

Obraćajući se arhijerejima, patrijarh SPC je istakao da je sve od Boga koji nije postavio granice da se narodi dele i budu međusobno suprotstavljeni jedni drugima, već da granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i darove koje je od Boga dobio umnožavao, a ne da bi se zatvorio u sebe i bio samozaljubljen.

- Bog je stvorio različitost i dao svakome dar posebnosti, da bi sebe mogao da daruje drugom - naveo je patrijarh. - Mi smo primili pravoslavnu veru od naših svetih predaka, od Ćirila i Metodija, slovenskih apostola koji su svedočili Hrista, kao i od Klimenta i Nauma, od Svetoga Save i drugih. Menjaju se granice i sigurno će se opet menjati, ali crkva Hristova se ne menja.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio se članovima Svetog arhijerejskog sabora SPC u ime vernog makedonskog naroda i MPC-OA:

- Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju. U Beogradu, u Hramu Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije...

Na liturgiji su sasluživali mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije, prespansko-pelagonijski Petar, povardarski Agatangel, bregalnički Ilarion i kumanovsko-osogovski Grigorije, zatim episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, polaško-kumanovski Joakim, bregalnički Marko, kruševački David, remezijanski Stefan i šabački Jerotej.

IZNENAĐENjE

STRUČNjAK za crkveno-pravna pitanja dr Jovan Janjić ocenio je da je odluka SPC da prizna autokefalnost MPC-OA veliko iznenađenje koje niko nije očekivao, ali da za nju, s obzirom na to da je doneta jednoglasno, verovatno postoje dobri razlozi koje ćemo uskoro saznati:

- Ne sumnjam da se SPC rukovodio isključivo kanonskim i crkvenim razlozima. Sledi priznanje od drugih pomesnih pravoslavnih crkava, što je uobičajena procedura kada majka da autokefalnost crkvi na svom kanonskom području.

KORAK U PRAVOM SMERU

PREDSEDNICI Srbije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski, nakon sastanka u Davosu, pozdravili su odluku SPC. Makedonski predsednik objavio je na "Fejsbuku" fotografiju sa Vučićem i napisao:

- Sa predsednikom Srbije na kratkom sastanku u Davosu zajednički smo pozdravili odluku SPC da prihvati autokefalnost MPC-OA kao korak u pravom smeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković