Počinje M3 gejming vikend: 13 timova praviće igre 48 sati uz podršku mentora iz gejming industrije

Promo

24. 05. 2022. u 14:23

Otvoreno takmičenje u pravljenju igara za mlade talente, izložbe, igranje igara i druženje obeležiće poslednji vikend maja i manifestaciju Maj mesec matematike

Почиње М3 гејминг викенд: 13 тимова правиће игре 48 сати уз подршку ментора из гејминг индустрије

Foto: Promo

Maj mesec matematike ove godine prati veliki broj zanimljivih sadržaja, izložbi, radionica, pa čak i predstava. Posebnu pažnju privlače takmičenja u kojima učestvuje mladi, učenici, nastavnici. Ovogodišnji organizatori manifestacije Centar za promociju nauke, Matematički institut SANU i Nordeus fondacija osmislili su aktivnosti koje povezuju matematiku, umetnost, gejming, programiranje. Jedna od tih aktivnosti je i trodnevni gejm džem, takmičenje u razvoju igara na zadatu temu, koji će se održati u okviru M3 gejming vikenda u Dorćol Platz-u.

Pored gejm džema kao centralnog događaja M3 gejming vikenda, koji se organizuje uz podršku gejming studija Playstudios Europe, a trajaće od 27. do 29. maja, prisutni će imati priliku da budu deo sajma igara domaćih nezavisnih timova, da vide zanimljive radove interaktivne umetnosti naših srednjoškolaca iz umetničkih škola, kao i da igraju savremene i retro igre.

Gejm džem je sjajna prilika za mlade da uz pomoć mentora naprave svoje prve igre, steknu dragoceno iskustvo i povežu se sa profesionalnom gejming zajednicom. Timovima će biti pridruženi i srednjoškolci koji su kroz program Mejkers lab pravili svoje igre i izložili ih u okviru manifestacije M3, kako bi svoje znanje utvrdili i doprineli koliko mogu. Dinamična atmosfera i takmičarski duh biće prisutni tokom celog vikenda, a učesnici i takmičari imaće priliku da razmenjuju ideje, razgovaraju i zabavljaju se zajedno.

Gejm džem

Inspirativno predavanje Majka Movela, konsultanta iz oblasti dizajniranja video-igara, u petak od 18č pomoći će učesnicima i prisutnima da dodatno razmišljaju o kreativnim procesima u industriji video-igara. Nakon toga, generalni direktor gejming studija Playstudios Europe Nikola Mitić otkriće i temu na koju će timovi praviti svoje igre i zvanično će otvoriti takmičenje. 13 mladih timova predano će raditi na kreiranju igara uz podršku više od 15 mentora. Učesnici samog gejm džema unapred su odabrani kroz prijave kako bi se formirali timovi komplementarnih znanja i veština, sposobni da za kratko vreme naprave igru.

Takmičenje se zvanično završava u nedelju u 17č do kada su svi timovi u obavezi da predaju svoje radove. Nakon toga, od 18.00 do 20.30 sledi predstavljanje radova. Na samom kraju, žiri bira najbolju igru, a pobedničke timove očekuju nagrade. Sve faze takmičenja biće otvorene za javnost.

Sajam igara, izložbe i ostale aktivnosti

U Srbiji trenutno postoji nekolicina mladih timova koji svoje napore ulažu u kreiranje igara. Neki od njih će sigurno u budućnosti svojim proizvodima konkurisati svetskim studijima, a do tada organizatori su želeli da im pruže priliku da svoje radove predstave u okviru M3 gejming vikenda. U subotu, od 10č do 18č, šest studija predstaviće svoje igre široj javnosti, dobiti povratnu informaciju, vidljivost i nove igrače.

Takođe, u petak od 16č do 17č u Koska baru biće održana panel diskusija „50 godina industrije video-igara” povodom objavljivanja knjige „Totalna istorija video-igara” profesora dr Manojla Maravića. O tome kako su video-igre stigle u Srbiju, kakav je položaj žena u ovoj industriji, vezi igara i drugih umetnosti, kao i senzacionalističkom izveštavanju o igrama govoriće dr Ljiljana Gavrilović sa Filozofskog fakulteta, Stefan Alidini i profesorka Dobrinka Kuzmanović sa Filološkog fakulteta.

Pored sajma i panela biće organizovana i izložba radova interaktivne umetnosti srednjoškolaca iz umetničkih škola u Beogradu i izložba retro gejming konzola.

Da podsetimo, Maj mesec matematike ove godine otvoren je 10. maja u Silosima. Učenici, nastavnici i profesori imali su priliku da učestvuju u konkursima kao što su Edugejming konkurs, Tetris iz moje mašte, ali i da prisustvuju Matemateatru i drugim predavanjima, aktivnostima i izložbama koje za cilj imaju popularizaciju matematike i približavanje krativnog procesa kreiranja video igara deci, nastavnicima i svim zainteresovanima. Maj mesec matematike traje do 31. maja, a pred nama su proglašenja pobednika konkursa, dodela nagrada i još zanimljivih programa.

PROGRAM GEJMING VIKENDA, Dorćol platz

27. 5. 2022 - 29. 5. 2022.

PETAK 27. 5.

16.00 - 17.00 - Panel diskusija „50 godina industrije video-igara” u Koska baru

18.00 – 18.30 – Otvaranje Gejm džema i predstavljanje teme
18.30 – 19.15 – Motivaciono predavanje Majkla Movela
19.30 – 22.00 – Razvoj koncepta igre uz mentore

SUBOTA 28. 5.

10.00 – 18.00 – Mentori iz gejming industrije na Gejm džemu

10.00 – 18.00 – Sajam indie igara u Koska baru

NEDELjA 29. 5.

16.00 - 17.00 - Zvaničan završetak takmičenja i predaja radova

18.00 – 20.00 – Predstavljanje igara pred publikom i žirijem
20.00 – 20.30 – Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Više detalja o programu manifestacije Maj mesec matematike možete naći na portalu: m3.rs

Više informacija o organizatorima:
Centar za promociju nauke: www.cpn.edu.rs
Matematički institut SANU: www.mi.sanu.ac.rs
Nordeus fondacija: https://nordeusfondacija.org/

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)