UČE VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Nove tehnologije uče se na deset studijskih programa državnih univerziteta

J. Ž. S.

24. 05. 2022. u 11:09

DESET studijskih programa iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i kreativne industrije akreditovano je do sada u našoj zemlji, a prvi studenti već su upisani na smerove veštačke inteligencije na Fakultetu tehničkih nauka i Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Univerzitetu u Kragujevcu i PMF u Nišu. Tokom ove godine akreditaciju pripremaju još Elektronski fakultet u Nišu i još jedan program na Univerzitetu u Kragujevcu.

УЧЕ ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ: Нове технологије уче се на десет студијских програма државних универзитета

Foto Z. Jovanović

Kako je naveo Branko Ružić, ministar prosvete, paralelno sa tim su od školske 2020/2021. godine revidirani postojeći planovi i programi za sedmi i osmi razred osnovne škole i uvedeni obrazovni sadržaji na temu veštačke inteligencije.

- Učenici se u okviru dva predmeta Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija upoznaju sa pojmovima, definicijama i primenom veštačke inteligencije u svakodnevnom životu. Na taj način stiču osnovu za dalje učenje o ovoj oblasti na nivou srednje škole. Zato se radi i revizija programa za specijalizovane gimnazije i odeljenja za učenike nadarene za IT, ali se i završava priprema programa nastave i učenja za tri obrazovna profila srednjih stručna škola u koja se uvode sadržaji vezani za veštačku inteligenciju - kaže ministar.

Veštačka inteligencija ima značajnu ulogu u životima ljudi i potencijal da u kratkom periodu izmeni tržišne uslove, način komunikacije, saobraćaja i trgovine, da stvori nove potrebe i životne navike.

- Uvodeći ove sadržaje u nastavne i studijske programe škola i fakulteta nastojimo da omogućimo da naši mladi razviju veštine za poslove budućnosti. Naš cilj je da veštačku inteligenciju stavimo u funkciju ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života i to tako što ćemo razvoj obrazovanja usmeriti ka potrebama savremenog društva i privrede, podsticati razvoj nauke i inovacija u ovoj oblasti, kao i razvoj ekonomije - rekao je Ružić i dodao da je zadatak države da utvrdi zakonska rešenja, institucije, privredu i ljude za brz i efikasan odgovor na društvene izazove.

RADE I NAUČNICI IZ INOSTRANSTVA

PROGRAM za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije (PRVI) izdvojio je novac za 12 projekata, ukupne vrednosti 2,2 miliona evra. Na njima radi 119 naučnika iz Srbije i tri iz inostranstva. Oni kreiraju softverska rešenja korisna za poljoprivredu, razvijaju alate za uštedu električne energije, predlažu preporuke za smanjenje zagađenja vazduha, razvijaju digitalnog asistenta za programere...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara