KONKURS ZA STUDENTE DRUŠTVENIH NAUKA: Autor najboljeg eseja dobija nagradu od 170.000 dinara

Novosti online

23. 05. 2022. u 14:33

FONDACIJA "Za srpski narod i državu" raspisala je Javni konkurs za Godišnju studentsku nagradu za najbolji esej, na kome pravo učešća imaju studenti svih fakulteta društveno-humanističkih nauka na osnovnim i master akademskim studijama iz Republike Srbije.

КОНКУРС ЗА СТУДЕНТЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА: Аутор најбољег есеја добија награду од 170.000 динара

Foto: Fondacija za srpski narod i državu

Rok za dostavljanje eseja na jednu od predloženih tema i prateće dokumentacije je 10. jun. Teme konkursa su "Međunarodno pravo i međunarodna pravda" i "Upravljanje krizama - izazovi za stabilnost države"

Nagrada za prvo mesto iznosi 170.000 dinara, za drugo 100.000 dinara, dok je za treće mesto nagrada 70.000 dinara. Najbolji eseji odabrani od strane stručnog žirija kao i rang-lista biće objavljeni 25. juna na sajtu Fondacije, gde možete pronaći i više detalja o konkursu.

Direktorka fondacije "Za srpski narod i državu" Bojana Radaković rekla je da je cilj ovogodišnjeg konkursa da se studenti iz Srbije podstaknu na kreativno i kritičko promišljanje tema iz oblasti međunarodnog prava i upravljanja kriznim situacijama.

- Studenti su do sada pokazali veliko interesovanje, svakodnevno dobijamo upite o konkursu i očekujemo da će i broj prijavljenih biti veliki. Ovo je naš doprinos podsticanju razvoja društveno-humanističkih nauka i kritičkog mišljenja kod mlade generacije i u tom smislu želim da istaknem da smo i prošle godine imali konkurs koji je obuhvatao teme "Izazovi i perspektive moderne demokratije" i "Evrointegracije – Mini Šengen i regionalna saradnja" i ideja nam je da ovo bude tradicija koju će Fondacija negovati svake godine, uoči Vidovdana, i uključivati što više mladih - rekla je direktorka fondacije.

Ona savetuje svim studentima koji žele da učestvuju da, pored teorijskog utemeljenja i poštovanja akademskih pravila navođenja literature, daju svoj lični pečat, jer to je ono što će žiri posebno ceniti.

- Očekujemo da pokažu razumevanje teme o kojoj pišu, budu kreativni i daju kritički osvrt na zadatu temu - istakla je Bojana Radaković.

Direktorka fondacije je kazala i da mladi ljudi treba da budu otvorenog uma, da vole svoju zemlju i narod, ali i da su u 21. veku istovremeno i građani sveta.

- Da bi se snašli u tom svetu, da bi mogli da razlikuju pravdu od nepravde, istinu od laži i manipulacije, njima je neophodno poznavanje širokog spektra znanja iz oblasti društveno-humanističkih nauka koje mi podstičemo. Prema tome, različiti aspekti unutar tema koja se tiču ovogodišnjih tema konkursa spadaju u domen ostvarivanja ovog cilja - kazala je ona.

Govoreći o različitim aktivnostima fondacije, Bojana Radaković je istakla i da su sve one podjednako značajne. 

Direktorka fondacije "Za srpski narod i državu" Bojana Radaković/Foto: Jutjub/Pink

- Svakako smo jako ponosni na projekat Akademije mladih lidera, kroz koju je prošlo 349 polaznika, nakon čega je usledila i prva Godišnja studentska nagrada zajedno sa otvaranjem kancelarije u Kruševcu, gde smo prepoznali izazove i probleme Rasinskog okruga i počeli da delujemo. Mapiranje problema kada su u pitanju socijalno ugrožene kategorije - kaže ona.

Direktorka fondacije "Za srpski narod i državu" je posebno istakla pomoć koju je ta organizacija pružila porodicama na Kosovu i Metohiji koje imaju petoro i više dece, kao i donacija tableta osnovnoj školi iz Orašca "Prvi srpski ustanak".

- Otvorili smo više okruglih stolova na kojima se diskutovalo o temama koje su društveno značajne u datom momentu, poput „Kovid 19 kao izazov nauci", "Izazovi medijskog pluralizma", "Uticaj Kovida 19 na ne-kovid bolesti", "30 godina od početka razbijanja SFRJ" i drugi. Naši planovi se upravo vezuju za ono čime se Fondacija i bavi, unapređivanjem političke kulture, negovanjem srpskog kulturnog nasleđa kao i pomoći mladima na polju obrazovanja i edukacije, tako i socijalno ugroženim kategorijama - navodi Bojana Radaković.

Za kraj je dodala i da je Fondacija izdavač časopisa za političku teoriju i praksu "Napredak", u kome eminetni inostrani i domaći autori, pripadnici akademske zajednice i diplomate, objavljuju naučne i stručne radove iz različitih oblasti teorijske i politike u praksi, čime se pridružuju svima onima kojima su društvene nauke predmet istraživačkog delovanja.

- Časopis je otvoren i za mlade naučne radnike koji žele da objave rezultate svojih istraživanja i promišljanja u okviru političke teorije i prakse - zaključuje Bojana Radaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)