Oglas
· · Komentari: 1
PRAZNIK

VERNICI SLAVE SVETOG APOSTOLA SIMONA ZILOTA: Za oprost grehova izgovorite OVU molitvu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostola Simona Zilota, Prepodobna Isidora

1653212931_apostol.jfif
Foto: Wikipedia
Oglas

Jedan od dvanaest velikih apostola. Rodom bi iz Kane Galilejske. Na svadbu mu dođe Gospod Isus sa Materom i s učenicima. Kada nestade vina Gospod pretvori vodu u vino.

Pročitajte još: Danas slavimo Mladog Svetog Nikolu: Obavezno izbegavajte ove stvari

Videći ovo čudo, Simon mladoženja ostavi kuću, i roditelje i nevestu, pa pođe za Hristom. Zilot znači revnitelj. A Revniteljem Simon je nazvat zbog svoje velike i ognjene revnosti prema Spasitelju i NJegovom Jevanđelju. Po prijemu Svetoga Duha Simon je otišao na propoved Jevanđelja u Mavritaniju u Africi. Pošto je uspeo da mnoge obrati veri Hristovoj, bude namučen i najzad na krstu raspet kao i njegov Gospod, koji mu je pripremio venac slave u carstvu besmrtnom.

Sveti mučenici Alfej, Filadelf i Kirin:

Braća rođena, sinovi nekoga kneza Vitalija u južnoj Italiji. Divni u blagorodstvu, silni u veri. Suđeni zbog vere svoje u Hrista; vođeni od jednog sudije do drugog, od jednog mučitelja do drugog. Prevedeni u Siciliju, i tamo ubijeni, u vreme cara Likinija. Alfeju jezik odsečen. Od izliva krvi Alfej umre. Filadelf sažežen na gvozdenoj lesi, a Kirin u ognju. NJihove netljene mošti pronađene 1517. godine. Ova tri brata javili se svetoj Evtaliji.


Prepodobna Isidora Jurodiva:

Živela u IV veku, i bila monahinja u ženskom manastiru u Tavenisiotu. Pravila se luda, da bi skrila svoju vrlinu i svoj podvig. Radila je najprljavije poslove, hranila se splačinama od sudova, usluživala je sve i svakoga, i bila prezirana od sviju i svakoga. U to vreme otkrije angel Božji velikom podvižniku Pitirimu tajnu o Isidori. Pitirim dođe u ženski manastir, i kad vidi Isidoru, on joj se do zemlje pokloni. Tako i ona njemu. Tada sestre kažu Pitirimu, da je ona luda. "Vi ste lude", odgovori Pitirim, "a ova je veća pred Gospodom i od mene i od vas; ja samo molim Boga, da meni da ono što je njoj namenjeno na Sudu Strašnom!" Tada se sestre zastideše i umoliše i Pitirima i Isidoru za oproštaj. Od tada svi počeše ukazivati Isidori počast. A ona da bi izbegla počast od ljudi, odbeže iz manastira, i umre neznano gde oko 365. godine.

Blažena Tajsa:

Beše Tajsa bogata devojka, hrišćanka, u Misiru. I reši se ne stupati u brak, a imanje razdavaše pustinjskim monasima. Kada sve imanje potroši, ona se preda razvratnom životu. Čuvši za ovo, pustinjaci umole avvu Jovana Kolova, te ovaj dođe u Aleksandriju i počne plakati pred Tajsom. Kada ona ču da starac plače zbog grehova njenih, namah se pokaja, ostavi i kuću i sve, i pođe u pustinju za svetiteljem. Jednom noću kada ona spavaše a Jovan na molitvi stajaše, vide Jovan gde angeli sa velikom svetlošću siđoše i uzeše dušu Tajsinu. I saznade Jovan da njeno trenutno, no toplo, pokajanje beše Bogu ugodnije od dugogodišnjeg spoljašnjeg pokajanja mnogih pustinjaka.


BESEDA:

o tome kako pravednik trpi porugu zbog reči Gospodnjih

Reč mi je Gospodnja na porugu i na podsmeh svaki dan. Ko se to ruga proroku Božjem, nosiocu reči Božje. nosiocu sile i mudrosti? Ruga mu se narod njegov, i govori mu: strmenit nam put ti propovedaš; ako je i od Boga, mi ne možemo ići njime, jer nam je suviše strmenit.

Ko se to ruga trubaču glasa Gospodnjega, kada on trubi na uzbunu zbog požara, koji se puši u daljini i približava se gradu? Rugaju mu se starešine narodne, i govore mu: što ne zatvoriš usta, bilo bi i tebi toplije i nama vedrije? To nije požar što ti se čini no magla od rose planinske!

Ko se to još ruga n podsmeva čoveku Božjem, kada on od Boga dolazi i volju Božju objavljuje? Ruga mu se njegova žena, i podsmevaju mu se njegova braća. Vele mu: ostavljaš svoj posao, koji te hrani, i ideš za tuđim poslom, koji te ponižava.

Reč mi je Gospodnja na porugu i na podsmeh svaki dan. Tako je mogao reći prorok, tako apostol, tako mučenik, tako svaki revnitelj reči.

Pročitajte još: VERNICI SLAVE SVETOG JOVANA BOGOSLOVA: Evo koje običaje treba ispoštovati na današnji dan

Gospodnje i zakona Gospodnjega. No ni poruga ni podsmeh nikoga od njih nisu uplašili, niti od svedočenja odvratili, niti s puta na stranputicu zaveli. Sav svet spolja rugao im se i zajedao ih; no Gospod ih je krepio i veselio iznutra. I odole Gospod svetu; i odoleše stoga svetitelji Božji rugačima svojim i podsmevačima.

Gospode sveblagi, ukrepi i nas iznutra u srcu našem, da nas ne zbuni poruga, i ne smete podsmeh sveta, imena Tvojega radi. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas