OBELEŽENA HRAMOVNA SLAVA: U hramovima svetog Nikole u Prištini i Banjskoj kod Vučitrna na Kosmetu

D. Z.

22. 05. 2022. u 14:12

UZ SLAVSKU litruiju i u prisustvu vee broja vernika nego inače, u hramovima svetog Nikole u Prištini i Banjskoj kod Vučitrna obeležena je hramova slava svetog Nikole.

ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА: У храмовима светог Николе у Приштини и Бањској код Вучитрна на Космету

FOTO: Privatna arhiva

U prištinskoj crkvi, jedinom živom hramu u ovom gradu, na obeležavanje slave prisustvovali su raseljeni koji su autobusima prstigli iz Niša, Beograda i druih gradova u centraloj Srbiji.

- Svake nedelje i svakog praznika ovde se služi sveta liturggija ali na koje dolazi na žalost mali broj vernika. Zato ne smemo dozvoliti da u ovoj crkvi zaćute zvona i prestane da se služi liturgija. Sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono na ovoj svetinji znajte da ništa nije izubljeno - poručio je sveštenik Siniša Arsić starešina ovog hrama dok raseljeni iz grada nisu skrivali radost zbog posete crkvi u kojoj su se molili, krstili, venčavali.

I u Crkvi Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna, povodom ramovne slave služena je liturija kojoj je pored vernika prisustvovao predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sa šefom poslaničkog kluba Srpske liste Igorom Simićem, predstavnicima Kancelarije za KiM, načelnikom Kosovskog okruga Srđanom Popovićem, predstavnicima opštine Vučitrn kao i predstavnicima slovenačkog KFOR-a.

- Drago mi je da danas vidim ovoliki broj vernika na obeležavanju praznika. Svetinje su oduvek bile mesto sabranja srpskog naroda, tako će biti i ubuduće. Naša je obaveza da čuvamo veru i tradiciju jer jedino tako možemo sačuvati naš identitet. Ja sam obećao da ćemo pomoći Banjsku i Gojbulju na različite načine, a jedno od tih obećanja se polako realizuje. Radovi na parohijskoj sali u porti ove crkve, koju finansira Ministarstvo za zajednice i povratak su pri kraju i mi ćemo je vrlo brzo predati na korišćenje - rekao je ministar Rakić dodajui da je svako ulaganje u crkvu ojačava temelja srpskog naroda na ovim prostorima i da će se uvek zalagati da se crkva i crkveni objekti obnavljaju i pomažu.

BONUS VIDEO:

Direktorka biblioteke iz Gračanice: Želja da pokažu pripadnost državi Srbiji jača od svih strahova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)