SPREMNI DA UČIMO I PRAVIMO NAJNOVIJE VAKCINE: V. d. direktora "Torlaka" dr Vera Stoiljković o tgranseru mRNK tehnologije

Biljana Radivojević

22. 05. 2022. u 10:00

U NACIONALNOM institutu za virusologiju, vakcine i serume očekuju novu posetu delegacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO), posle koje će se preciznije znati bar većina koraka u procesu transfera mRNK tehnologije, o čemu je krovna planetarna organizacija za zdravstvenu politiku odluku donela početkom ovog meseca. Za "Torlak" i našu zemlju je to veliki iskorak na polju vakcinologije, jer pored najbogatijih zemalja iz grupe G17, još samo 15 država na svetu ima mRNA tehnologiju, a među njima će biti i Srbija.

СПРЕМНИ ДА УЧИМО И ПРАВИМО НАЈНОВИЈЕ ВАКЦИНЕ: В. д. директора Торлака др Вера Стоиљковић о тгрансеру мРНК технологије

Foto: N.Skenderija

Doktor Vera Stoiljković, v.d. direktora "Torlaka", za "Novosti" kaže da je transfer mRNA tehnologije, za šta Institut ima podršku Ministarstva zdravlja, projekat velikog državnog značaja.

* Koje kriterijume je "Torlak" ispunio da bi odluka SZO bila takva?

- Institut ima tradiciju i iskustvo dugo gotovo 100 godina, sa prepoznatljivim kvalitetom proizvoda i na regionalnom i na svetskom nivou. To je uz stručnjake, i neosporni kvalitet proizvoda garancija našeg uspeha. Naša organizaciona struktura je na visokom nivou, sa implementiranim sistemom upravljanja kvalitetom, što je SZO sa kojim smo uspešno dosad sarađivali kroz različite projekte prepoznala. To je i jedan od ključnih elemenata "Dobre proizvođačke prakse" koju Institut svakodnevno prati i unapređuje.

* Šta se očekuje od najavljenog dolaska delegacije SZO?

- Tokom te posete detaljnije će biti prezentovani sam program i dinamika realizacije ovog za nas veoma važnog projekta.

* Iz kojeg centra će se transferisati mRNK tehnologija?

- S obzirom na to da ima više centara, Institut "Torlak" za sada nema pouzdanu informaciju koji će to centar biti. Ono što je sigurno, je to da se svi trude da osvoje tehnologiju informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina. U tom smislu, za Institut je jedino bitno da će ova tehnologija biti transferisana našoj zdravstvenoj ustanovi.

* U kojem periodu transfer može da se završi i šta on podrazumeva?

- Proces podrazumeva organizovanje različitih vrsta obuka o zahtevima regulative, neophodnog prostora i opreme, odnosno proizvodnog pogona i redosleda procesa proizvodnje prvo uopšteno, a zatim za konkretan proizvod. To obuhvata i analizu rizika, sve elemente sistema upravljanja kvalitetom i kontrole i konačno sve korake procesa proizvodnje.

* S obzirom na osetljivost proizvodnje vakcina da li već postoji prostor za mRNK?

- Ta tehnologija je inovativna platforma za proizvodnju lekova i vakcina, te kao takva nije u širokoj primeni u svetu. Po izvršenom transferu Institut "Torlak" će blagovremeno opredeliti odgovarajući prostor za proizvodnju lekova ovom tehnologijom. U tom smislu ćemo po potrebi prilagoditi postojeće proizvodne prostore, ili izgraditi novi prostor.

* Da li su potrebna i dodatna ulaganja?

- Prenos svake nove tehnologije proizvodnje leka, a naročito vakcina, zahteva ulaganja. Dodatna ulaganja se odnose na proizvodne pogone koji moraju da ispune sve zahteve dobre proizvođačke prakse i druge iz oblasti proizvodnje lekova, kao i ulaganja u obuku kadra. Takođe, u troškove spadaju sprovođenja pretkliničkih i kliničkih ispitivanja čime se kvalitet, bezbednost i efikasnost novih lekova potvrđuju i garantuju.

* Očekuje li se da SZO finansira deo tih troškova?

- Plan realizacije projekta je još u pripremi. Tek će biti precizirane faze, dinamika i svi troškovi realizacije projekta. "Torlak" očekuje da projekat bude podržan od SZO i Vlade Srbije.

* Zahteva li sve to i dodatnu edukaciju zaposlenih?

- Projektom transfera mRNK tehnologije proizvodnje je predviđen niz teorijskih i praktičnih obuka, a konkretan plan i program će biti dostavljeni u narednim fazama ovog projekta. Radi se o inovativnoj tehnologiji koja još u svetu nije u širokoj primeni, tako da "Torlak", kao ni većina drugih proizvođača, nije imao prilike da se upozna sa istom. Pratimo sva teorijska i stručna znanja o primeni mRNK, a sama tehnologija je sledeći korak koji smo spremni da osvojimo, odnosno stručno i efikasno implementiramo.

* Šta za "Torlak" i Srbiju znači transfer mRNK tehnologije, koja ne podrazumeva samo antikovid vakcine već i druge terapijske opcije?

- Uspostavljanjem ove platforme stvoriće se uslovi da u Srbiji bude omogućen razvoj inovativnih lekova i vakcina, čime će stanovništvu biti obezbeđena dostupnost terapija najnovije generacije. Veoma je važno pomenuti nastojanje i zalaganje Ministarstva zdravlja da u slučaju nove pandemije bolesti raspolaže tehnologijom proizvodnje kojom je omogućena efikasna i brza proizvodnja vakcina i lekova. U tom smislu, Institut će svojim stručnim znanjem, iskustvom i neskrivenim entuzijazmom u najkraćem mogućem roku osvojiti ovu novu tehnologiju.

DOSTUPNIJE I MANjE BOGATIM

* Menja li transfer tehnologije u Srbiju dosadašnju praksu da su inovacije u medicini privilegija bogatih?

- S obzirom na to da mRNA tehnologija proizvodnje lekova podrazumeva savremena dostignuća i značajna finansijska ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije, istu su do sada posedovale samo najbogatije zemlje sveta. Kako se transfer tehnologije ubrzava, ona postaje dostupna i menje bogatima. Po našim saznanjim, nijedna od zemalja koje nisu visoko razvijene nisu posedovale ovu tehnologiju za proizvodnju lekova i vakcina, što će se, verujemo, realizacijom ovog projekta promeniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri