"KUDE BAŠ U LAPOVO" OTIDE: Pozorišno-filmski atelje KTC "Stefan Nemanja" snimio i peti amaterski film

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 05. 2022. u 17:56

KAD je pala prva klapa, svi smo popadali - rekao je v.d. direktora Kulturno-turističkog centra "Stefan Nemanja" Lapovo Aleksandar Đorđević, koji je pružio veliku podršku snimanju amaterskog filma "Kude baš u Lapovo?!"

КУДЕ БАШ У ЛАПОВО ОТИДЕ: Позоришно-филмски атеље КТЦ Стефан Немања снимио и пети аматерски филм

Foto KTC "Stefan Nemanja"

I nije mnogo pogrešio, jer su se zaposleni u ovoj ustanovi kulture i glumci amateri svojski potrudili da snime peti film Pozorišno-filmskog ateljea "Studio D" KTC "Stefan Nemanja", koji je, zapravo, parodija na sudbinu nekadašnje velike građevinske firme, koja je othranila brojne Lapovce, njihovu decu i unučad, a koja je zatvorena posle velikog štrajka zaposlenih. U filmu se oživljava i Titovo vreme, ali na šaljiv način.

- Radnja se dešava 1983. godine, a opisuje događaj koji se nikada nije dogodio i slika ljude koji nikada nisu postojali. Prikazujemo situaciju u izmišljenom Građevinsko-industrijskom kombinatu "25. maj", u kome su na svakom zidu Titove slike. Za potrebe filma, na Titov rođendan, 25. maja, podići ćemo mu spomenik ispred KTC "Stefan Nemanja", položićemo venac, trubači "Veseli Resavci" sviraće pesmu "Druže Tito, mi ti se kunemo", biće pionira, štafete, a ujedno ćemo obeležiti i Dan firme "25 maj". Specijalni gost na proslavi biće pevač Zoran Đorđević i "Malić bend". Sticajem okolnosti istog dana doći će do smene direktora u toj firmi - kaže za "Novosti" scenarista, reditelj i glumac Dejan Ivanović.

- Svako od njih ima svoju priču. Ja sam došao iz Niša i prijatelji me često pitaju "A, be, kude baš u Lapovo otide?" Moj odgovor je da nisam mogao da biram gde ću da se rodim, ali sam mogao da biram gde ću da živim. Zavoleo sam Lapovce, jer su veoma srdačni, vredni i voljni da pomognu. Eto, direktor Đorđević je, pored svog posla, našao vremena da oriba prozore na starom kombinatu kako bismo snimili što bolje kadrove, a veliku pomoć pružila nam je i opština - ocenjuje Ivanović i dodaje da je premijera filma 5. avgusta u 20 časova.

UMREO MI TATKO

U filmu glumi tridesetak glumaca amatera, koji su se pojavljivali u prethodna četiri filma. Dragišu Pištala, direktora koga smenjuju, glumi Života Denić, Snežana Miljić tumači lik sekretarice Cuce, Radovan Raša Calić finansijskog direktora Babića, Jovica Nikolić glumi tehničkog direktora Ćirića.

- Umreo mi tatko, moja sestra mu kupila odelo. A, be, koje će mu odelo, ne ga spremamo za svadbu - jedna je od dosetki moje epizodne uloge Piroćanca Mileta pintera - kaže Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DŽONSON UKRAJINCIMA: Vredi platiti skupu cenu za slobodu-ruska pobeda proizvela bi jezive posledice