VRATITE ZEMLJU VISOKIM DEČANIMA Posle šefova zemalja Kvinte i EU na Kosovu reagovala i misija OEBS

D. Z.

21. 05. 2022. u 13:43

POSLE šefova zemalja Kvinte i šefa misije EU na Kosovu koji su od kosovskih institucija zahtevali povratak zemlje manastiru Visoki Dečani u skladu sa sudskim odlukama, i misija OEBS na Kosovu pozvala je ove institucije da registruju zemljište manastira Visoki Dečani u skladu sa presudom Ustavnog suda.

ВРАТИТЕ ЗЕМЉУ ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА После шефова земаља Квинте и ЕУ на Косову реаговала и мисија ОЕБС

Novosti

Naime, uz podsećanje da se navršava šest godina od odluke Ustavnog suda kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje vlasništvo nad 24 hektara imanja, iz misije OEBS na Kosovu saopštili su na Tviter nalogu i da je i Ustavni sud opomenuo još prošle godine da je ova odluka trebala da se sprovede.

Vlasništvo manastira nad zemljištem osporavala su dva društvena preduzeća i lokalna opština Dečani, dok su Specijalizovano veće za imovinu Posebne komore Vrhovnog suda i Ustavni sud su odbili njihove tužbe.Inače, upis u katastarske knjige imovine manastira Visoki Dečani odbija lokalna samouprava odnosno albanska opština Dečani.

BONUS VIDEO:

Direktorka biblioteke iz Gračanice: Želja da pokažu pripadnost državi Srbiji jača od svih strahova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...