ŽRTVE ZA BOROVIĆA IZMIŠLJENE: Nakon optužnice za raketiranje izbeglica na Petrovačkoj cesti i kod Svodne 1995, oglasio se jedan optuženi

J. KERBLER - S. J. MATIĆ

21. 05. 2022. u 11:00

ODLUKA srpskog Tužilaštva za ratne zločine da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira, pilota hrvatskog vazduhoplovstva, Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64), zbog 13 ubijenih i 24 ranjenih civila u napadima hrvatskih aviona na izbegličke kolone Srba 7. i 8. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti i kod Svodne (oba mesta na teritoriji BiH) - izazvala je buru reakcija u hrvatskoj javnosti.

ЖРТВЕ ЗА БОРОВИЋА ИЗМИШЉЕНЕ: Након оптужнице за ракетирање избеглица на Петровачкој цести и код Сводне 1995, огласио се један оптужени

Foto: Printscreen TV AP

Oglasili su se Ministarstvo branitelja, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je rekao da iz Beograda nisu dobili zvanično obaveštenje i da su za sve saznali iz medija, pomoćnik načelnika Glavnog štaba OS Hrvatske i zapovednik A tima u vreme "Oluje" general Pavao Miljavac, ali i jedan od optuženih - Danijel Borović.

U ispovesti koju je juče objavio zagrebački "Jutarnji list", Borović, predstavljen kao "legendarni pilot" i učesnik u svim "važnijim operacijama hrvatske vojske do kraja Domovinskog rata", sramno otpužuje Srbiju da "izmišlja" i jedan od najvećih ratnih zločina naziva "navodnim".

- Događaji koje spominju provlače se kroz medije već desetak godina. Ja sam stalno prisutan, stalno nas vuku kroz blato. Nisam učestvovao u izdavanju naredbi, a posle preleta 1992. granicu sa BiH nisam prolazio ni autom - tvrdi Borović.

Za njega, čak i ako postoje dokazi, nema osnova za pravni postupak:

- "Oluja" je legitimno priznata u Hagu, zna se ko je agresor, a ko je napadnut. Ja nisam kriv.

Osim što negira ono za šta je optužen, Borović nipodaštava optužnicu i rad naših pravosudnih organa, a smrt 13 ubijenih srpskih civila kvalifikuje kao "navodni događaj". Za njega je, takođe, smrt srpskih civila "potpuno nepoznat događaj" i priča koja se, kako kaže, "znala spominjati u medijima". No, ni to mu nije dovoljno, pa Borović navodi da u bombardovanoj koloni nisu bili civili nego da je bila "mešovita" jer su u njoj bili i pripadnici vojske RSK koji su se povlačili sa civilima.

Srpska optužnica protiv Borovića i njegovih kolega, međutim, i ne govori da su oni izvršioci već da su u vreme zločina bili na komandnim položajima i naredili ove napade.

Prema optužnici, u koju su "Novosti" imale uvid, Josip Čuletić, koji je tad bio načelnik štaba Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i rukovodilac Centra operativnog rukovođenja HRZ i PZO, naredio je napade Vladimiru Mikcu i Zdenku Radulju. Mikac je, potom, naredio Željku Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu, koja se kretala u rejonu Petrovačke ceste gde nije bilo nikakvih oružanih sukoba (putem Bosanski Petrovac - Ključ). Radulj je isto naređenje izdao Danijelu Boroviću, ali za napad na kolonu kod Svodne, na putu Bosanski Novi - Prijedor. Jelenić je zatim naredio pilotu, kojeg srpski organi nisu identifikovali, da izvrši napad, što je on i učinio 7. avgusta 1995. u popodnevnim časovima. "Migom 21" preleteo je kolonu na Petrovačkoj cesti, okrenuo se, poravnao sa njom i ispalio rakete S-24. Dan kasnije isti manevar i raketiranje su izvela dvojica N. N. pilota po naređenju Danijela Borovića u mestu Svodna na drugu kolonu izbeglica. Ni u jednoj koloni nije bilo vojnih formacija, oklopnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja. Ovim su četvorica optuženih izvršila ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Pored predloženog ispitivanja velikog broja svedoka, Tužilaštvo za ratne zločine je uz optužnicu predalo i veliki broj borbenih dokumenata i izveštaja o borbenim dejstvima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i drugih jedinica iz svih nivoa komandovanja Hrvatske vojske, obaveštajnih izveštaja Obaveštajne uprave Hrvatske vojske, foto i drugu dokumentaciju Hrvatske vojske, brojni video i foto materijal, kao i nalaze i mišljenje veštaka.

JEZIVA IZJAVA MILANOVIĆA

NEZAVISNA poslanica u hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto zatražila je od predsednika i premijera Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića da Hrvatska blokira pregovore Srbije o pristupanju EU, nakon što je u Beogradu podignuta optužnica protiv četiri hrvatska oficira, zbog njihove uloge u granatiranju izbeglica na Petrovačkoj cesti i kod Svodne.

Govoreći o tome treba li uslovljavati ulazak Srbije u EU, Milanović je juče rekao:

- Oni jesu uslovljeni. Nema druge. Fućka se fašisti iz Švedske šta piše u preduslovima. To može jedino Hrvatska, poverenstvo koje je Sabor osnovao, a nikad nije sazvao. Pokušavaš stalno Srbiji pomoći i onda se čude što su ih Nemci bombardovali.

"KUBOVI"

OGLASIO se juče i general Pavao Miljavac, koji je tokom "Oluje" bio pomoćnik načelnika Glavnog štaba OS Hrvatske i zapovednik A tima:

- Do u detalj se sećam da ta kolona nije bila samo izbeglička. Sa narodom je bežala i srpska vojska, a u koloni su prevoženi i ruski protivvazdušni sistemi "Kub" koje su naši piloti u nadletanju vrlo brzo uočili. To oružje bilo je opasno za naše avione, budući da se radi o ruskim raketama srednjeg dometa sa dva navođena radara u sebi.

I SRBIJA IMA PRAVO DA SUDI

HRVATSKA često spočitava Srbiji da nema pravo da sudi za ratne zločine njenim državljanima, ali prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica za vreme rata, iz 1949, navodi se da je svaka država, koja je potpisnica, dužna da pronalazi osumnjičene da su izvršili ili naredili da se izvrši neka od teških povreda civila. Potpisnica je, takođe, obavezna da ih izvede pred svoje sudove, bez obzira na državljanstvo osumnjičenih, a može i, ukoliko to želi, da ih preda na suđenje drugoj državi zainteresovanoj u sudskom gonjenju, ukoliko ta zemlja raspolaže dovoljnim dokazima protiv osumnjičenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća