TRAŽE "ZLATNI GLAS" ZA TRON: Srpsku patrijaršiju i MPC čeka dijalog o kanonskom jedinstvu, SPC se neće preko noći saglasiti sa autokefalijom

R. DRAGOVIĆ

21. 05. 2022. u 10:13

BEZ obzira na jasno izraženu dobru volju da se sada autonomnoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC) izađe u susret po pitanju njenog budućeg statusa, Srpsku patrijaršiju i MPC čeka dijalog u kome će novopriznata crkva dobiti svoj konačni oblik. To se odnosi na pitanje crkvenog poglavara, ustrojstvo i kanonski prostor, integraciju eparhija i vladika Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, koja je gotovo dve decenije delovala pod okriljem SPC.

ТРАЖЕ ЗЛАТНИ ГЛАС ЗА ТРОН: Српску патријаршију и МПЦ чека дијалог о канонском јединству, СПЦ се неће преко ноћи сагласити са аутокефалијом

Arhiepiskop Stefan i patrijarh Porfirije na liturgiji pomirenja u hramu Svetog Save / foto SPC

Iako je makedonski arhiepiskop Stefan javno - na pomiriteljskoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru - saopštio da se nada brzom sticanju autokefalnosti MPC, u Srpskoj patrijaršiji zasad niko ne najavljuje da bi konačni akt priznanja mogao da stigne preko noći. Sveti arhijerejski sabor, koji je ovlašćen da inicira ovako krupne odluke, danas završava rad, pa je spekulacija o dodeli makedonske autokefalnosti do kraja meseca malo verovatna. Čak i ako se to dogodi, Makedoncima će sigurno biti potreban "zlatni glas" u pravoslavlju kako bi svoju buduću samostalnost mogli i da ozvaniče - neka od najmoćnijih crkava koja bi podržala njihov zahtev.

- Puno je pitanja koja se moraju rešiti, čak i ukoliko se uzme bezrezervna volja SPC da se saglasi sa punom nezavisnošću crkve u Severnoj Makedoniji - nezvanično objašnjavaju u SPC. - Tamo je do juče postojao dualizam crkava i jerarhije, koji je potrebno što brže i bezbolnije rešiti. To se odnosi na imovinu Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, sveštenstvo, monaštvo, ali i na eparhije MPC u dijaspori, koje posredno osporava Vaseljenska patrijaršija.

Upravo je drevna patrijaršija na Bosforu jedan od faktora zbog koga će predstojeći razgovori biti izrazito delikatni. Vaseljenski patrijarh Vartolomej je adresa koja će, uz sve ostale pomesne pravoslavne crkve, voditi ključnu reč u raspetljavanju balkanskog crkvenog čvora.

- Vartolomej pretenduje da bude vrhovna pancrkvena vlast nadležna za pitanje sticanja autokefalnosti, oko čega već dugo nema saglasnosti u pravoslavnom svetu. On nastoji da preuzme kontrolu nad dijasporama gotovo svih pravoslavnih crkava, uključujući i makedonsku. Jasan i iskren sporazum MPC i Srpske patrijaršije smanjio bi njegov uticaj na Balkanu, a Makedoncima pomogao da zadrže svoje vernike u svetu - objašnjava sagovornik "Novosti".

Poznavaoci crkvenih prilika upozoravaju i na Rusku crkvu, koja je do sada bila čvrsto na poziciji odbrane jedinstvenog kanonskog prostora SPC u Severnoj Makedoniji. Stav Moskve o ovom pitanju, takođe, veoma je značajan i uticaće na konačan epilog rešenja makedonskog crkvenog pitanja.

TEŠKO DO PRIZNANjA

MNOGI u Severnoj Makedoniji skeptični su da će MPC ikada biti samostalna i potpuno priznata crkva, jer ovaj status podrazumeva potpunu saglasnost svih ostalih pravoslavnih crkava. Mnogi ističu da Bugarska patrijaršija to neće prihvatiti, posebno pod imenom Ohridska arhiepiskopija, koje Bugari otvoreno svojataju. Uslov grčkih crkava za priznanje najverovatnije biće da verska organizacija u svom nazivu nema odrednicu "makedonska".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista