LAŽNE BOMBE U JOŠ 300 ŠKOLA: Dojave o eksplozivu i dalje ugrožavaju nastavu i nanose veliku ekonomsku štetu državi

E. V. N.

21. 05. 2022. u 07:00

LAŽNE dojave o podmetnutim bombama ne jenjavaju, pa su na elektronske adrese oko 300 osnovnih i srednjih škola širom Srbije u petak stigle poruke sa nepoznate adrese o navodnom postavljanju eksplozivnih naprava. Ministarstvo prosvete saopštilo je da su do 13 časova ekipe MUP pregledale ukupno 224 škole sa teritorija školskih uprava Novi Sad, Niš i Leskovac i utvrđeno je da su dojave bile lažne.

ЛАЖНЕ БОМБЕ У ЈОШ 300 ШКОЛА: Дојаве о експлозиву и даље угрожавају наставу и наносе велику економску штету држави

Foto J. Simić

Pretnje na teritoriji ŠU Novi Sad dobilo je 137 škola, u ŠU Niš 71, a u ŠU Leskovac 91 škola. U ustanovama koje nisu pregledane do popodne, nastava se celog dana odvijala onlajn.

U mejlu koje su škole dobile, između ostalog, navedeno je:

- Mrzimo ljudsko društvo i mrzimo da budemo deo njega! Mrzimo besmislenost ljudskog života! Vidimo samo jedan način da to opravdamo: uništiti što više ljudskih čestica komposta (...) Shvatite da ste vi tu suvišni, vi ste genetsko đubre koje ne bi trebalo da bude, đubre stvoreno slučajno kao rezultat evolucione greške, đubre koje treba uništiti.

Predrag Nešović, rukovodilac ŠU Niš, kaže da su direktori ustanova odmah obavestili policiju i Školsku upravu, pa su policijske kontradiverzione ekipe izašle na teren:

- Učenici u prepodnevnoj smeni su vraćeni kućama i imali su nastavu onlajn, a nastava se normalno odvijala u popodnevnoj smeni.

Nakon dojave sa zaštićene elektronske adrese i pirotski, vranjski i osnovci u Babušnici vraćeni su kućama, a nastava u prepodnevnoj smeni je organizovana onlajn. Isto se desilo i u većem broju osnovnih škola na teritoriji Jablaničkog okruga - u Leskovcu, Vlasotincu, Bojniku i Lebanu. Preteći mejlovi su stizali matičnim školama, ali su kući poslata i deca koja nastavu pohađaju u izdvojenim odeljenjima.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da je pojačana bezbednost i da je lokalna samouprava u stalnoj komunikaciji sa nadležnim organima i direktorima škola:

- U svim školama imate pripadnike policije. Neki su vidno označeni, da se deca osećaju sigurnije, a neki su u civilu.

Ustanove na teritoriji ŠU Novi Sad, koja obuhvata Južnobački i Sremski okrug, dobile su dojave mejlom u noći između četvrtka i petka.

Dojave o bombama, kojih poslednjih dana stiže na stotine su, prema oceni ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, vid specijalnog rata protiv Srbije, a napadi su organizovani i izvode se sa više stotina hiljada raznih servera.

- Najteže je naći one počinioce koji odmah po napadu unište opremu i tada se dođe do zida, odnosno dođe se do adrese, ali ne može da se dođe do računara sa koga je poruka poslata i sprave koja je to uradila, koja bi eventualno mogla da se poveže sa nekim čovekom - kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, kontradiverzione ekipe stižu svuda, a po zakonu, rukovodilac bezbednosti u objektu ima pravo da kaže da li je potrebno da se uradi KD pregled ili ne mora. MUP u sve veće i važne objekte svakog jutra šalje ekipu koja pregleda ima li tamo nešto sumnjivo. To se radi sa mostovima, najvećim tržnim centrima, ustanovama, pa kada dođe pretnja sa velikom sigurnošću se zna da je lažna. Vulin je istakao da su pretnje usmerene i da zemlju ekonomski oštete, jer kada je dojava u školi, roditelji napuste posao, dođu po dete, a njihov posao trpi. Kada se evakuiše tržni centar u njega mušterije više ne ulaze.

- Suštinski, cilj svih ovih pretnji jeste da Srbija ne odlučuje samostalno i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu, a svaki napad počinje rečenicom "zato što niste uveli sankcije Rusiji". Uhapsili smo i šest naših maloletnika koji su dojavljivali o podmetnutim bombama, a kada smo ih pitali zašto, rekli su da ne znaju. Bilo im je baš simpatično i duhovito. Imate i psihopate, naše državljane, koje smo takođe privodili, jedan je hospitalizovan, ima istoriju bolesti, ali eto, i njemu je došla ideja. Ovo je eskalacija napada kakva nije zabeležena u svetu kada je u pitanju jedna zemlja i samo nam fale i naši državljani koji misle da je to jako duhovito i pametno - poručio je Vulin.

RAZGOVARATI SA DECOM

PREPORUKA je da roditelji zadrže smirenost i razgovaraju sa decom, rekla je za Tanjug psiholog Vera Ristivojević, komentarišući svakodnevne dojave o bombama u školama:

- Deca su veoma osetljiva na atmosferu u porodici. Ukoliko je ona relaksirajuća, malo je verovatno da će imati neadekvatne reakcije. Izbegavanje razgovora može dovesti dete do uverenja da je taj događaj toliko strašan da se o njemu ne može ni govoriti.,

FORMIRAĆEMO BEZBEDNOSNI TIM

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema nagoveštaja da će lažnim dojavama o postavljenim bombama uskoro doći kraj i istakla da nadležne institucije nastavljaju borbu protiv "takvog vida hibridnog rata".

Brnabićeva je najavila da će državni vrh uskoro imati sastanak, na kojem će se razmatrati eventualno formiranje jedinstvenog tima u koji će biti uključene službe bezbednosti MUP-a i Vojske Srbije i Kancelarija za IT sa ciljem, kako je rekla, da se centralizuju svi resursi.

- Teško da ovo može da se zaustavi jer je jako dobro organizovano, dolazi iz mnogo zemalja sa različitih servera, ali mi nastavljamo da se borimo protiv toga 24 sata sedam dana u nedelji - rekla je Brnabićeva u emisiji na TV B92.

Na konstataciju da opozicioni mediji tvrde da država nije tražila pomoć Evropola, a da je ta međunarodna organizacija saopštila da je Srbija tražila pomoć i na pitanje u čijem je interesu da se šire lažne informacije o tome, Brnabićeva je primetila da, kada Evropol demantuje, ti mediji ne kažu ništa na to, već, kako kaže, nastave sa svojim lažima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)