POSLE PROGONA, POVRATAK NA KATEDRU: Dr Jadranka Otašević, asistent na FASPER, dobila zaštitu od otkaza rešenjem suda

J. Ž. S.

20. 05. 2022. u 11:23

JADRANKA Otašević, asistent na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), rešenjem Višeg suda u Beogradu vraćena je na posao. Kako su "Novosti" već pisale, njoj posle 10 godina uspešne akademske karijere nije produžen ugovor, nakon što je ukazala na plagiranje radova svojih nadređenih, ali i na nezakonitosti u odlukama fakulteta.

ПОСЛЕ ПРОГОНА, ПОВРАТАК НА КАТЕДРУ: Др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР, добила заштиту од отказа решењем суда

Dr Jadranka Otašević / Foto Privatna arhiva

Kako nam je rekla dr Otašević, privremena sudska mera o vraćanju na posao doneta je 13. maja, a posle dva dana nju je o tome obavestio advokat.

- Na fakultetu su mi rekli da oni navodno nisu dobili rešenje suda. Ne znam da li je to tako, ali svakako imaju rok od osam dana da me vrate na posao, a to je sledeći četvrtak - kaže naša sagovornica.

Prema pisanju "Novosti", dr Otašević je istekao ugovor o radu na određeno vreme, a uprkos nalogu Ministarstva prosvete, konkurs za užu naučnu oblast "Poremećaji govora" nije raspisan. U sudskom postupku uzbunjivača zastupa je pravni tim "Pištaljke", koji joj je pomogao da dobije zaštitu, a ranije su uputili i dopis dekanki FASPER, prof. dr Marini Radić Šestić, u kome su je obavestili da Otaševićeva ima status uzbunjivača, a da zakon zabranjuje poslodavcu da preduzima štetne radnje prema takvom zaposlenom, jer se on stavlja u neravnopravan radno-pravni položaj u odnosu na ostale zaposlene.

Problem dr Otašević nastao je u onom trenutku kada je ona o nepravilnostima u radu obavestila organe fakulteta i Univerziteta, ali i javnost. Ukazala je da su dve profesorke, dr Nadica Jovanović Simić i Mirjana Petrović Lazić dobile zvanja na osnovu plagiranih stručnih radova i falsifikovanih dokumenata, ali i da se konkursi za izbor u zvanja prilagođavaju pojedincima i da je čak uvedena nova naučna oblast da bi oni napredovali.

Pred sudom su predstavnici FASPER sve negirali, međutim, sudija Biljana Čogurić ocenila je ove argumente neosnovanim i odlučila da je zaštiti. Otaševićeva će imati siguran posao dok se ne okonča sudski spor koji vodi po Zakonu o zaštiti uzbunjivača pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

UMESTO NAPREDOVANjA - NA ULICU

REŠENjE o prestanku radnog odnosa Otaševićevoj je poslato poštom. Tako je, umesto da bude izabrana u zvanje docenta, jer za to ispunjava sve uslove - ostala na ulici. Nije joj pomoglo ni to što je na Fakultet došla sa stalnog posla, po pozivu Odeljenja za logopediju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili