"DOBRO DOŠLI, DRAGA BRAĆO!" Danas liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Tanjug

19. 05. 2022. u 08:25

PATRIJARH srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

ДОБРО ДОШЛИ, ДРАГА БРАЋО! Данас литургија за обнову канонског јединства СПЦ и МПЦ

Foto: Printscreen/porfirije_patrijarh

Liturgiji, čiji je početak najavljen za devet časova, prisustvovaće i svi arhijereji dveju crkava.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželeo im dobrodošlicu.

- Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobro došli, draga braćo! Dobro došao, brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobro došli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća! - napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Srpska pravoslavna crkva je u ponedeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.

BONUS VIDEO: 

OBRAĆANjE VERNICIMA SA BALKONA: Govor patrijarha Porfirija posle sednice Arhijerejskog Sabora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)