Završen EduGejming: Proglašeni pobednički radovi konkursa za nastavnike i učenike na temu podučavanja kroz video-igre

Promo

18. 05. 2022. u 16:56

IZABRANE tri pobedničke edukativne igre kroz konkurs EduGejming među više od 50 prijavljenih predloga škola iz cele Srbije. Najbolji radovi nastavnika matematike i informatike, njihovih učenika i kolega drugih predmeta biće izloženi do kraja maja u Silosima Beograd.

Завршен ЕдуГејминг: Проглашени победнички радови конкурса за наставнике и ученике на тему подучавања кроз видео-игре

Foto: Promo

U susret manifestaciji M3, Centar za promociju nauke je uz podršku Nordeus fondacije i Društva matematičara Srbije raspisao konkurs u okviru EduGejming programa: ovaj poziv je bio namenjen prvenstveno nastavnicima matematike i informatike osnovnih i srednjih škola. Zajedno sa svojim učenicima, ali i u saradnji sa kolegama koje podučavaju druge predmete, poput biologije, fizike, geografije, umetnosti i humanističkih nauka, a prepoznaju elemente matematike u svojim časovima, zadatak je bio da nastavnici kreiraju edukativnu igru za jednu nastavnu jedinicu. Na konkurs su pozvani da se prijave i učenici nižih razreda osnovne škole sa svojim učiteljima.

Kako uključiti elemente igre u nastavu? Ideja ovog poziva bila je, na prvom mestu, stvaranje okruženja koje podstiče istraživanje i kreativne pristupe rešavanju problema.

TRI NAJKREATIVNIJA VIDEA

Od ukupno 51 prijave pristigle kao odgovor na poziv izabrana su tri najkreativnija videa. Iako su izabrana tri pobednička rada, sve prijave će činiti novu kreativnu platformu: u narednom periodu svi poslati video-materijali činiće bazu edukativnih „igrovnih“ časova i biće dostupni svim školama u našoj zemlji na platformi Nordeus fondacije.

Foto: Promo

 

1. NIZOVI

Iz Prve kragujevačke gimnazije, pod mentorstvom profesorke Jasmine Micić, stigla je edukativna igra pod nazivom „Nizovi“. Ova igra bavi se temama iz programa nastave za treći razred Odeljenja obdarenih učenika matematičke gimnazije, a povezana je sa biologijom, računarstvom i informatikom.

Foto: Promo

 

2. MATA MAPA

Edukativna igra „Mata Mapa“ stigla je iz Gimnazije „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte, a mentorka je profesorka Jelena Stojkanović. Osnov ove igrice je analitička geometrija, ali služi i sistematizovanju gradiva iz geografije, podstičući timski rad.

3. Zmaj CTF

Pod mentorstvom profesora Aleksandra Jovanovića, u školi „Jovan Jovanović Zmaj“, u Svilajncu, osmišljena je igra kojom se utvrđuje gradivo povezano sa primenom jednačina i sistema jednačina. Igranjem ove igre razvijaju se međupredmetne kompetencije: celoživotno učenje, komunikacija, rad s podacima i informacijama, digitalna kompetencija i rešavanje problema, a postoji i korelacija sa fizikom i informatikom u određenim igrama.

➤ Pobednički radovi izabranih nastavnika i škola mogu se videti u Silosima Beograd do kraja maja, u okviru manifestacije Maj mesec matematike M3.

Više informacija o organizatorima M3:

Centar za promociju nauke

Matematički institut SANU

Nordeus fondacija

Društvo matematičara Srbije

Za više informacija

nordeusfondacija.org

O Nordeus fondaciji

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MATI SE BORILA KAO LAVICA: Mama Nataše Miljković u zatvorskoj bolnici, tata u novinama - a ona je živela sama sa sobom