DETALJI OSUĐUJUĆE PRESUDE GUCATIJU I HARADINAJU: Krivi za zastrašivanje, a oslobođeni za odmazdu prema svedocima

S. J. M.

18. 05. 2022. u 12:02

SPECIJALNI sud Kosova sa sedištem u Hagu osudio je danas prvostepenom presudom predsednika i potpredsednika Udruženja veterana takozvane OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na po četiri i po godine zatvora i 100 evra novčane kazne zbog ometanja službenih lica u vršenju službene radnje, zastrašivanja svedoka i otkrivanja tajnih informacija, identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka iz istrage protiv pet osoba koje Specijalizovano tužilaštvo vodi kao osumnjičene.

ДЕТАЉИ ОСУЂУЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ: Криви за застрашивање, а ослобођени за одмазду према сведоцима

Foto: Foto/Arhiva Novosti/Jutjub/RTV Dukagjini/Oxygen

Oni su oslobođeni optužbi za odmazdu. Kako je predsedavajući sudskog veća Čarls Smit  naveo, iako su pretili, nije dokazano da su svojim izjavama i radnjama naneli štetu svedocima i doveli u pitanje njihovu verodostojnost.

Gucati je mirno slušao izricanje presude u sudnici, dok se Haradinaj sve vreme ironično smejao.

Predsedavajući je kazao da su oni krivi što su ometali službena lica iz Specijalizovanog tužilaštva ozbiljnim pretnjama, što su ometali službena lica učestvovanjem u zajedničkom delovanju kao grupa, što su zastrašivali svedoke u toku krivičnog postupka, povredili tajnost postupka otkrivanjem tajnih informacija i povredili tajnost postupka otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

- Dokumenti koje su dobili su bili poverljivi i njihovo objavljivanje je nezakonito - kazao je Smit. - Sudsko veće se uverilo da su optuženi otkrili javnosti te informacije, da su pokazivali dokumentaciju novinarima i pozivali ih da je slikaju i snimaju i davali im da je nose. Postupali su sa direktnim umišljajem i zaricali se da će nastaviti da ih objavljuju. Takođe su otkrili identitete i lične podatke zaštićenih svedoka, izričito su rekli imena, brojeve telefona, adrese i nacionalnost pojednih svedoka. Haradinaj je naveo najmanje njih pet. Postupali su sa direktnim umišljajem. Posledice toga su da je dvoje svedoka promenilo mesto stanovanja, a dvoje je uključeno u program zaštite.

Sudija Smit je naglasio da su Gucati i Haradinaj otkrili lične podatke stotina svedoka i potencijalnih svedoka i da su neselektivno distribuirali materijale u kojima se ti podaci nalaze, kako bi dospeli do što šire publike:

- Govorili su da "svedoci treba da znaju, da drugi znaju ko su oni. Da sud ne može da im osigura privatnost i zaštitu". Nazivali su ih lažovima. Koristili su pogrdne reči "izdajnici, špijuni, da oni samo govore albanski". Njihova porujka je glasila da sada svi znaju ko ste vi i  niko neće moći da vas zaštiti. Zbog zastrašivanja svedoka žrtve nisu mogle da dobiju pravdu. To se ozbiljno odražavalo na istrage i dokazivanje krivičnih dela na Kosovu i optuženi su to dobro znali. Cilj im je bio da izazovu strah kod svedoka, pokolebaju ih da svedoče i tako spreče sudske postupke, jer ako nema svedoka, nema ni suđenja.

Čarls Smit je naveo da je spremnost svedoka da svedoče najbitnija za sudski proces, ali da sve te pretnje nisu uticale na njih da odustanu.

- Tužilaštvo nije dokazalo da su imali stvarne prepreke ili da su bili sprečeni ili usporeni u svom radu, ali sudsko veće je stava da krivično delo ometanja službenog lica u vršenju službene radnje može biti izvršeno, iako je samo pokušano, a oni jesu pokušali to da urade:

- Gucati i Haradinaj su govorili da su raskrinkali specijalno tužilaštvo da sarađuje sa srpskim. Najavljivali neizbežni kolaps Specijalizovanih veća Kosova i specijalizovanog tužilaštva. Navodili su da "hoće da naruše postupke kako ništavni sud ne bi mogao da sudi kosovskim sinovima". U otkrivanju zaštićenih informacija nisu delovali sami, već kao grupa. Gucati je bio njen vođa, a Haradinaj član. Tužilaštvo je dokazalo njihovu krivicu.

Predsedavjući sudija osvrnuo se i na odbranu optuženih i naveo da se oni ne mogu smatrati uzbunjivačima, niti da ima osnova da su bili isprovocirani da objave tajne informacije. Ta tvrdnja je, kako je rekao, neuverljiva.

- Oni su znali da su im ti postupci zabranjeni. Odgovorni su za teške prestupe, koji narušavaju rad pravosuđa. Nastavili su da distribuiraju informacije sa velikim entuzijazmom. Prema onima koji su odlučili da sarađuju sa sudom i tužilaštvom imali su samo prezir i uvrede. Želeli su da im izazovu strah. Postupali su bezočno bez ikakvog poštovanja suda. Njihova dela nisu patriotska dužnost, već pretnja pravdi - zaključio je na kraju izricanja prvostepene presude sudija Čarls Smit.

ODLUKA ZA DOBROBIT SVEDOKA

PREDSEDAVAJUĆI sudija Čarls Smit je naveo da je ovaj postupak bio važan, jer ukazuje na razloge zašto je taj sud i osnovan:

- Ovo je bitno za dobrobit ljudi koji su se odvažili da istupe i kažu sve što znaju o zločinima koji su se desili i da posle toga žive slobodno. Optuženi su ugrozili te vrednosti. Nepoznate osobe su im u tri navrata doneli tri kompleta dokumentacije o istragama specijalizovanog tužilaštva i posle svake isporuke oni su na konferenciji za medije iznosili sadržaje tih dokumenata, delili ih novinarima i dali više od 20 intervjua o tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda