PRVOSTEPENA PRESUDA GUCATIJU I HARADINAJU: Osuđeni na po četiri i po godine zatvora

S. J. M.

18. 05. 2022. u 10:56

PREDSEDNIK i potpredsednik Udruženja veteran takozvane OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni su danas pred Specijalizovanim većem Kosova sa sedištem u Hagu na po četiri i po godine zatvora zbog ometanja službenih lica u obavljanju službene dužnosti, zastrašivanja svedoka i povrede tajnosti otkrivanjem tajnih informacija i identiteta i ličnih podataka svedoka.

ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ: Осуђени на по четири и по године затвора

Foto: Foto/Arhiva Novosti/Jutjub/RTV Dukagjini/Oxygen

Oni su oslobođeni za odmazdu, jer, kako je sudsko veće navelo, nisu naneli štetu svedocima i doveli u pitanje njihovu verodostojnost.

Oni su označeni kao deo grupe u kojoj je Gucati bio vođa.

Gucati i Haradinaj su od  7. do 25. septembra 2020. godine u Prištini održali tri konferencije za štampu na kojima su otkrili informacije o zaštićenim svedocima zločina takozvane OVK. Nekima su otkrili i identitete i adrese gde žive. Tu strogo poverljivu dokumentaciju podelili su novinarima da je objave. U pitanju su hiljade stranica. Ona je procurila iz Specijalizovanog tužilaštva. Optuženi nisu hteli da kažu ko im je dao, već su ispričali priču da je nepoznati čovek te materijali izbacio iz lifta na hodnik u njihovom Udruženju i pobegao.

Tada su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun nekih svedoka, pretili im i izjavljivali da nameravaju da podriju rad suda.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. godine, tek posle treće konferencije za medije koju su održali i nalaze se u pritvoru u Sheveningenu. Suđenje im je počelo 7. oktobra prošle godine i trajalo je 31 dan.

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je ranije od suda da predsednika i potpredsednika Udruženja veterana takozvane OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja osudi na jedinstvene kazne od po šest godina zatvora i na novčanu kaznu od po 100 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...