HRABRI DON PREDVODI DEMINERE: Pas na čelu ekipa MUP koje proveravaju dojave o bombama (FOTO/VIDEO)

D. MATOVIĆ

18. 05. 2022. u 11:00

DOJAVE o bombama koje su i juče stizale na desetine adresa dodatno su opteretile kontradiverzione ekipe MUP Srbije.

ХРАБРИ ДОН ПРЕДВОДИ ДЕМИНЕРЕ: Пас на челу екипа МУП које проверавају дојаве о бомбама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Anđela

Policajci su tokom celog dana i noći bili na terenu. Uspeli su da pregledaju više od sto zgrada, od škola do tržnih centara i muzeja. Eksplozivne naprave, na sreću, nigde nisu pronašli.

Komandira KD brigade Miroslava Savića zatekli smo ispred OŠ "Dušan Dugalić" na Vračaru, jedne od mnogih u Beogradu u koje je stigla dojava o postavljenom eksplozivu.

- Nove najave o bombama nam predstavljaju opterećenje, ali sve rešavamo u toku dana - kaže nam. - Prioriteti su nam mesta gde je veća frekvencija ljudi. Za pretraživanje tržnih centara angažuje se nekoliko ekipa. Iako stiže mnogo dojava, ima nas dovoljno da odgovorimo na zadatke.

Uz Savića su bila još dvojica policajaca iz njegove brigade i kolege iz Policijske stanice Vračar, koje su stajale na ulazu. Niko nije smeo da uđe, dok se ne proveri da li je u školi bezbedno, pa ni ekipa "Novosti".

NA METI I SPECIJALNE ŠKOLE

DOJAVE o postavljenim bombama stigle su i u domove i škole za decu sa smetnjama u razvoju.

- One su na našoj listi prioriteta. Ta deca ne mogu da budu bez nadzora odraslih, tako da su vaspitači u problemu. Ne mogu sve da ih izvedu napolje, jer nema ko da ih čuva - kaže komandir Savić.

- U ekipi je obično pas, vodič psa i "kadejac". Vodič ume da prepozna signale koje mu pas šalje i da ih prenese kolegama. Na terenu su nam psi najkorisniji, mada je i za njih ovo veliko opterećenje, s obzirom na visoku temperaturu. Prednost psa je što veliki prostor pregleda tri puta brže nego čovek - pomilovao je Savić umiljatog psa Dona. - Psi su gotovo nepogrešivi. Oni su obučeni baš za otkrivanje eksplozivnih naprava. Ne smeju da budu temperamentni, već smireni. Kada pronađe eksploziv pas to pokazuje tako što sedne ili legne i ne sme da dodirne predmet koji je pronašao.

Trčkarao je Don juče po učionicama. Provlačio se ispod školskih klupa, stolica. Njuškao je ormariće sa knjigama. I policajci su bili izuzetno detaljni.

- Ne smemo ništa da pretpostavimo, sve što nije bilo pod nadzorom kamera i ključem mora da se proveri. Veoma nam je važna pomoć zaposlenih u ustanovama koje kontrolišemo. Oni najbolje poznaju zgradu, šta je bilo pod kamerama, ključem. Mogu da primete da li ima znakova provale, znaju gde su šta ostavili, mogu da ukažu na sumnjive predmete - kaže Savić.

Za detaljnije otkrivanje eksplozivne naprave policajci koriste posebne detektore, a važno oruđe su im i ogledala za pretraživanje "mrtvih" uglova.

- Ogledalo koristimo prilikom KD pregleda svih nedostupnih delova zgrade, a detektore u konkretnim situacijama, da ne bismo previše gubili vreme. Njima utvrđujemo da li sumnjiv predmet ima primese eksploziva ili nema. Procedura provere dugo traje, jer su pojedini objekti velike površine. U tome je prednost psa u onosu na uređaj. Ovo je obiman i dugotrajan posao, posebno jer se pregled obavlja veoma detaljno. Nekad u jednom objektu ostanemo i po nekoliko sati. Pas, čovek, tehnika su tri elementa koji zatvaraju trougao. Prvo pas prođe celu zgradu, a onda i mi. Ipak, čim se pas nije negde zadržao, znamo da je bezbedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE: Detaljna prognoza za prvu polovinu maja