VEKOVI STALI NA VLASINI: Stari mlin u centru Vlasotinca pravi turistički biser, objekat sagrađen 1893. godine danas pod zaštitom države

Igor Mitić

16. 05. 2022. u 10:53

KADA je 12. jula 1893. godine postavljao kamen temeljac za izgradnju mlina u centru Vlasotinca trgovac i industrijalac Gavrilo Popović nije mogao ni da nasluti da će ta građevina postati simbol ove varoši, a da će mlin zadržati prvobitni izgled i posle 130 godina od početka njegove izgradnje. Stari mlin na Vlasini spomenik je tradicionalne arhitekture i jedan je od najreprezentativnijih industrijskih objekata u Srbiji.

ВЕКОВИ СТАЛИ НА ВЛАСИНИ: Стари млин у центру Власотинца прави туристички бисер, објекат саграђен 1893. године данас под заштитом државе

Foto Igor Mitić

U njemu je sačuvana i autentična oprema nabavljena 1912. godine. Sve mašine kupljene su u Austriji i Nemačkoj, a valjne stolice su u Vlasotince stigle iz Drezdena. Godinu dana ranije u mlin je ugrađen generator od 20 kilovata, pa je Vlasotince dobilo i prvo električno osvetljenje. Za to je korišćena snaga reke Vlasine i voda koja prolazi ispod mlina.

- On i sada može da bude pušten u rad i da samo ljulja. To mi je zadovoljstvo. Svetlo u mlinu i džakovi puni brašna. Šta god da bude trudićemo se da mu sačuvamo autentičan izgled i opremu koju će ljudi moći da vide. Oplemenićemo prostor slikama iz tog doba i suvenirima da bi gosti Vlasotinca mogli nešto da ponesu sa sobom za uspomenu - kaže Marija Kocić, vlasnica mlina.

Njena porodica ga je kupila 2009. godine. Pre toga je promenio nekoliko vlasnika. Građen je u više faza i za relativno kratko vreme je od mlina primitivnijeg tipa postao moderan industrijski objekat kakvih je bilo malo u tadašnjoj državi. Prvi sprat završen je 1906. godine. Četiri godine kasnije podignut je i drugi sprat, dok je prvobitni kapacitet sa šest povećan na 15 tona dnevno.

Marija Kocić / Foto Igor Mitić

- Popovići su 1924. godine prodali mlin Kreditnoj banci, a u posleratno vreme on postaje deo društvenog preduzeća "Umipek" iz Leskovca. Mlin je u međuvremenu menjao vlasnike, dok nismo odlučili da ga kupimo i učinimo delom naše porodične pekarske tradicije i da tako zaokružimo proces proizvodnje - objašnjava naša sagovornica koja je u to vreme u svojoj pekari zapošljavala 40 radnika.

Tako se u mlinu, posle duge pauze, ponovo mlelo brašno. Radio je nepune tri godine, ali je onda morao da bude zatvoren. Marija je bila vlasnica prve privatne pekare u Vlasotincu i tim poslom se veoma uspešno bavila punih 26 godina.

- Sa pokojnim suprugom sam celog života bila u preduzetništvu. U velikoj poplavi 1988. godine izgubili smo sve što smo imali. Ostali smo bez kuće, lokala, privatnog servisa, u kojem je muž radio, i ponovo počeli od početka. Radili smo i noć i dan - priča Marija - Prestala sam pre dve godine, ali nijednu pekarsku mašinu prodala nisam. Taj posao i kredit mi je omogućio kupovinu mlina, a sada mi je velika glavobolja, jer gledam kako propada, a za obnovu je potrebno mnogo novca - ističe Marija.

Foto Igor Mitić

Njen prioritet je da obnovi fasadu mlina i nada se da bi možda u tome mogla da dobije neku pomoć države. Na odličnoj je lokaciji za hotel, a pruža i mnogo drugih mogućnosti. Sigurna je da će njeni naslednici znati da opredele njegovu namenu, ali i da će se truditi da sačuvaju autentičan izgled objekta na koji su svi Vlasotinčani veoma ponosni. Mariji se i dalje "u glavi stalno vrti pekarstvo", pa nije isključeno ni to da stari mlin u Vlasotincu ponovo počne "da ljulja".

SVEDOK VREMENA

GRADITELj mlina Gavrilo Popović obogatio se trgujući vinom, sitnom stokom i mešovitom robom. Bio je pismen čovek što je za tadašnje prilike bila retkost. Vlasotince krasi i njegova vila. Sagradili su je 1910. godine crnotravski pečalbari iz Ruplja. Vila je bila i internat za ratnu siročad, pa joj je taj naziv ostao do danas. Vraćena je Popovićima, a oni su je prodali lokalnoj samoupravi. Obnovljena je i sada se tu nalazi vlasotinački Centar za socijalni rad.

GRADITELjSKO NASLEĐE

Nataša Đokić Živković / Foto Igor Mitić

STARI mlin je sastavni deo turističke ture pod nazivom "Stazama graditeljskog nasleđa Vlasotinca".

- Ovde je završna tačka našeg obilaska. Nadomak mlina je i brana i gradsko jezero, pa posetioci, osim u graditeljskim, uživaju i u prirodnim lepotama ovog mesta. Sa porodicom Kocić radićemo na tome da turistima omogućimo da uđu u mlin i da vide opremu koja je duže od 100 godinu bila u funkciji što je takođe svojevrsna turistička atrakcija - naglašava Nataša Đokić Živković, direktorka Turističke organizacije Vlasotince.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja