SPASAO DEČAKA SA DALEKOVODA: Svetislav Đurica iz Gajdobre, policajac u Bačkoj Palanci, iako nije bio na dužnosti, učinio pravi podvig

Lj. Preradović

14. 05. 2022. u 09:11

KOLIKO je hrabrost dragocena ljudska vrlina nedavno je potvrdio Svetislav Đurica (52) iz Gajdobre, policajac u Bačkoj Palanci.

СПАСАО ДЕЧАКА СА ДАЛЕКОВОДА: Светислав Ђурица из Гајдобре, полицајац у Бачкој Паланци, иако није био на дужности,  учинио прави подвиг

Gajdobra žitelji još pričaju o odvažnom policajcu, Foto D. Dozet

Predveče 8. maja, oko 18 časova, on je sa dalekovoda spasao dečaka (14) koji je upao u strujno kolo i povređen, naglavačke, samo levim stopalom zakačen za prečku metalne bandere, visio pet-šest metara iznad zemlje. Tinejdžer je zadobio opekotine ruku i grudnog koša, i još je na lečenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Hrabri policajac, koji toga dana nije bio na dužnosti, još je pod utiskom drame koja se odigrala na kraju Ulice Hajduk Veljka na poljani izvan Gajdobre.

- Usplahiren, pozvao me dečakov otac, koji je bio na groblju u obližnjem Mladenovu i rekao mi da mu je sin povređen, ali da ne zna kako, jer su ga sinovi drugari pozvali telefonom i samo šturo to kazali. Zamolio me i da, ako mogu odem da proverim šta se desilo. Odmah sam seo u kola, i krenuo - priča nam Đurica, koji plavu uniformu nosi već 29 godina, a za tri godine trebalo bi da ide u zasluženu penziju.

Najbrže što je mogao, Đurica je stigao do kraja Hajduk Veljkove ulice, ali tamo nije video ništa i nikoga. Žurnim koracima krenuo je dalje kroz seosko groblje, a kada se našao na polovini, začuo je zapomaganje. U tom trenutku je, veli, pomislio da je dečak možda upao u baru iza groblja. Ni tu, međutim, nije bilo nikoga, pa je nastavio potragu. Na putu prema farmi pilića, ugledao sam zastrašujući prizor.

- Ubrzo sam video zastrašujući prizor: na metalnom električnom stubu, naglavačke je visio dečak i zapomagao. Samo levim stopalom, na visini od pet-šest metara, "držao" se za prečku stuba, na metar od strujnih žica. Svakog trenutka pretila je opasnost da padne - opisuje Đurica.

Svetislav Đurica, Foto Privatna arhiva

On je dotrčao do stuba i svestan velikog rizika čak i po svoj život, ali samo sa jednom jedinom mišlju, da pomogne dečaku i spase ga, brzo se verao uz dalekovod. Nije razmišljao o tome da i sam može da bude povređen, ili još gore od toga... Dečaka je sve vreme hrabrio rečima: "Mili, jak si ti, izdrži još malo, sve će biti u redu." I, srećom, bi tako!

- Uspeo sam da dođem do povređenog dečaka, koji je već bio na ivici snage. Nije bilo nimalo jednostavno odglaviti mu stopalo i bezbedno ga prihvatiti, a da obojica ne padnemo. Prvi pokušaj da ga uhvatim nije uspeo, ali nisam odustajao. Leđima sam ga podupro i nekako uspravio - kaže Đurica.

Lagano i oprezno sa dečakom na leđima, policajac se spuštao sa velike visine, a kada su bili na metar od zemlje, dok se povređen i iznemogao tinejdžer, poslednjim atomima snage tu pridržao za metalni stub, Đurica je skočio na zemlju. Potom je to učinio i dečak, a u naručje ga je dočekao njegov spasilac.

Svetislav Đurica, Foto Privatna arhiva

ODVEZAO RODITELjE U BOLNICU

NA putu od Mladenova do Gajdobre, dečakov otac je pozvao Hitnu pomoć koja je brzo stigla i odvezla tinejdžera u Dečju bolnicu u Novi Sad.

- Sa dečakovim roditeljima smo, mojim kolima, odmah krenuli za sanitetom u Novi Sad.

Mališan je zbrinut i zadržan na lečenju, i iskreno mu želim da se uspešno i što pre oporavi - kaže Đurica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati