E-NOTAR OLAKŠAĆE ŽIVOT: Napreduje digitalizacija javnobeležničke delatnosti

V.C.

13. 05. 2022. u 15:45

Digitalizacija javnobeležničke delatnosti i koraci koje preduzima Javnobeležnička komora Srbije ne bi li ova profesija što pre raspolagala najsavremenijim i bezbednim alatima za arhiviranje beležničke građe, bili su tema sastanka rukovodstva JKS i delegacije Notarske komore Republike Srpske.

Е-НОТАР ОЛАКШАЋЕ ЖИВОТ: Напредује дигитализација јавнобележничке делатности

Javnobeležnička komora Srbije

- Činjenica je da smo se za manje od osam godina, od kada smo otvorili prve kancelarije u Srbiji, uklopili u naš pravosudni sistem i da smo napredovali toliko da možemo ravnopravno da učestvujemo u svim razgovorima o unapređenju profesije na širem nivou od naših granica - rekao je predsednik JKS Srbislav Cvejić.

Dodao je da je za efikasnost javnog beležništva u Srbiji od neprocenjive važnosti Pravosudni informacioni sistem (PIS), koji je ustanovilo Ministarstvo pravde, a zahvaljujući kome javni beležnici imaju pristup digitalizovanim bazama podataka neophodnim za obavljanje delatnosti.

Predsednik JKS je podsetio da javni beležnici Srbije na daljoj digitalizaciji rade sa Poštom Srbije, koja razvija aplikaciju eNotar.

- Ova aplikacija doneće rešenje za bezbedno arhiviranje javnobeležničke dokumentacije u digitalnoj formi, a u njenom razvoju Srbiji pomažu kolege iz Francuske - rekao je Cvejić.

Sa druge strane, predsednica Notarske komore Republike Srpske Slada Ivelić upoznala je domaćine sa planovima za digitalizaciju notarskog sistema u Republici Srpskoj, koji je u RS zaživeo 2008. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)