BOLJE POSLOVANJE PIO FONDA OD POČETKA GODINE: Naplaćeno više doprinosa nego lane

Novosti online

13. 05. 2022. u 11:55

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje od januara do aprila veći su za tri milijarde dinara nego što je predviđeno Finansijskim planom PIO Fonda, što je 1,45 odsto više od planiranog. U odnosu na isti period lane, za prva četiri meseca ove godine naplaćeno je više za 15,3 milijarde dinara.

БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ ПИО ФОНДА ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ: Наплаћено више доприноса него лане

Foto Novosti

Kako naglašavaju u PIO nastavlja se i trend povećanja izvornih u ukupnim prihodima Fonda, odnosno povećanje učešća doprinosa u finansiranju penzija, a srazmerno tome smanjuju se dotacije.

- Broj prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje, u poslednjih godinu dana povećan je za 90.521 osiguranika, a čak 86.571 novozaposlenih je van javnog i samo 3.950 osiguranika u ovom sektoru - kažu u PIO.

Pored povećanog broja prijavljenih, nastavlja se i trend povećanja zarada, što utiče na visinu naplaćenih doprinosa. Poslednji zvaničan statistički podatak iz februara pokazuje da je prosečan iznos neto zarade u Republici 70.605 dinara, a tačno godinu dana ranije bio je 62.280 dinara, što znači da je, postignuto nominalno povećanje za 13,4 osto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba