OTVORENA MANIFESTACIJA "MAJ MESEC MATEMATIKE": Proces učenja se nikad ne završava, lepota je u spajanju znanja

Novosti online

11. 05. 2022. u 14:51

SINOĆ je počela tradicionalna nacionalna manifestacija "Maj mesec matematike", čiji se program do kraja meseca odvija u Silosima, Galeriji nauke i tehnike SANU i u Dorćol placu

ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ: Процес учења се никад не завршава, лепота је у спајању знања

Nemanja Knežević

Uz muziku ansambla za eksperimentalnu muziku Zabuna i detaljnu najavu programa, sinoć je svečano otvoren 11. po redu "Maj mesec matematike" (M3). Sve do kraja maja, program najveće domaće naučnopopularne manifestacije odvijaće se u Silosima Beograd/Gaia pokret, Galeriji nauke i tehnike SANU, i Dorćol placu, ali i širom Srbije kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola i kroz mrežu naučnih klubova.

Ovogodišnji M3 organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Nordeus fondacijom, a tema manifestacije su matematika i gejming. Značajnu podršku su dale i kompanije koje su prepoznale značaj ove manifestacije: gejming studio Playstudios Europe i Schneider Electric.

Kako je istaknuto na otvaranju, matematički sadržaji ni ovoga maja neće ostati zatvoreni u učionicama i školskim programima, nego postaju inspiracija kroz bogati program M3: posetioce svih generacija očekuju izložbe, radionice, predavanja, kao i stvaranje i udruživanje ideja kroz različite programe, timski rad i aktivnosti.

Na otvaranju u Silosima publici su se obratili Marina Soković, pomoćnica ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Danijela Vučićević, koordinatorka manifestacije M3 iz Centra za promociju nauke, dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije, i dr Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke.

Nemanja Knežević

Kako je istakla Danijela Vučićević, ovogodišnja manifestacija "Maj mesec matematike" povezuje matematiku i igru.

- M3 će se odvijati kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, i predavanja. Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja, obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo kroz osmišljavanje i igranje ovih igara.  

- Proces učenja se nikad ne završava, a posebna lepota je u spajanju znanja kako bismo stvorili nešto novo. Sve što vidimo u Silosima je primer toga, kako igre koju su stvorili profesionalci koji su gotovo na svakom koraku kreativnog procesa koristili matematiku, tako i igre koje su stvorili srednjoškolci uz pomoć mentora. Na njih smo naročito ponosni i težimo da učenje upravo tako izgleda - deca su u centru obrazovnog procesa i imaju svu podršku da stvaraju u inoviraju. Zahvalni smo svim partnerima koji su pomogli da "Maj mesec matematike" i ove godine otvori svoja vrata za decu iz cele Srbije, naglasio je Miloš Đuričanin u ime Nordeus fondacije.

Nemanja Knežević

- Promovisanjem nauke, u ovom slučaju matematike, dolazimo do naših najdražih, najmlađih naraštaja koji će nositi nauku budućim pokolenjima. Mladi naučnici, pogotovo matematičari, kuda god odu, vraćaju se sa brojnim medaljama, na šta smo mi izuzetno ponosni, istakla je Marina Soković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nemanja Knežević

Matematički institut SANU je već godinama partner manifestacije. Dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, istakao je na otvaranju M3:

- Maj mesec matematike je ove godine posvećen igri. Publika će imati prilike da uvidi zašto je matematička logika toliko bitna za kvalitet igrica, zašto su geometrija i topologija od suštinskog značaja za vizuelni kvalitet, kako je igra iznedrila jednu fascinantnu matematički teoriju – teoriju verovatnoće, a kako, opet, verovatnoća i statistika čine da na neki način stičemo utisak zadovoljstva prilikom igre.

Nemanja Knežević

Dr Ognjanović je pozvao posetioce da 12. maja dođu na otvaranje izložbe u Galeriji nauke i tehnike SANU, posvećene našim prvim matematičarima koji su predvodili stvaranje srpske matematičke škole i uticaju koji je Beč 19. veka imao na njih.

Nemanja Knežević

Dr Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke, naglasio je da je jedan od važnih ciljeva tokom jedanaest godina trajanja manifestacije M3 bio da se pokaže da matematika nipošto nije disciplina koje se treba plašiti: „Naš cilj je da matematiku približimo i onima koji možda nisu svesni činjenice da je ona svuda oko nas. Godinama unazad trudimo se da matematiku spojimo sa nečim što možda nije očigledno matematički. M3 je ove godine prepun interesantnih interaktivnih eksponata i igrica, pa je i to način da pokažemo da matematika nije bauk."

Izložbe

U okviru M3, publika će moći da vidi tri izložbe. Dve izložbe otvorene su za u publiku u Silosima Beograd/Gaia pokret: matematičkim naočarima sagledava se istorija video-igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video-igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje.

Izložba posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom XIX veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike, otvara se 12. maja, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Ovo je priča o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike, prvim doktorandima.

Nemanja Knežević

Programi: 

Matema Teatar

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima. Program se izvodi u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima, svake srede i petka od 11.30 i od 13.30, kao i svake subote od 17.00 i od 18.30 časova. Radnim danima MatemaTeatar će ugostiti školske grupe, dok je za termine vikendom moguća i individualna prijava.

Gejming vikend i Gejm džem

Na Gejm džemu, koji se uz podršku gejming studija Playstudios Europe iz Beograda organizuje u okviru Maja meseca matematike, 12 timova i više od 50 pojedinaca praviće svoje igre uz podršku mentora iz industrije u Dorćol placu tokom jednog vikenda – od 27. do 29. maja. Rok za prijave, na sajtu Nordeus fondacije, je 15. maj.

Mejkers lab

Dvadeset osmoro mladih ljudi iz srednjih škola širom Srbije, od februara do maja pravili su video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od učenika iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola.

Nemanja Knežević

Naučni karavan

Naučni karavan je program koji se prvi put realizuje u okviru manifestacije "Maj mesec matematike". Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja. Naučni karavan se realizuje uz podršku kompanije Schneider Electric, koja je pre 10 godina pokrenula Centar za mlade talente, koji organizuje besplatne časove matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.       

Ovogodišnji M3 je kroz konkurse koji su prethodili majskom programu podstakla nastavnike raznih predmeta, ne samo matematike, da zajedno sa svojim učenicima osmisle edukativnu igru za svoju nastavu (EduGejming), kao i da, uz podršku gejming studija Playstudios Europe, osmisle kako može da izgleda popularni TETRIS.

BONUS VIDEO: KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni