ZASIJAĆE STAN BORCA SA KOŠARA: Srbija pomaže Saši Stevanoviću, obolelom junaku sa legendarne Karaule

S. Babović

10. 05. 2022. u 10:44

SAŠA Stevanović (45), iz Kruševca, teško bolestan heroj sa Košara, koji već osam godina živi u skromnom stanu bez struje, konačno je dobio nadu: više od 200.000 dinara sakupljeno je za podmirivanje celog njegovog duga za struju.

ЗАСИЈАЋЕ СТАН БОРЦА СА КОШАРА: Србија помаже Саши Стевановићу, оболелом јунаку са легендарне Карауле

Foto S. Babović

Ovu humanitarnu akciju organizovalo je Udruženja "Graditelji mira", ovogodišnji dobitnik srebrne plakete za "Najplemenitiji podvig godine" koji dodeljuju "Večernje novosti". Ranije je već prikupljeno 115.000 dinara, kako bi se otpočelo sa ostavinskim postupkom za stan, koji se još vodi na Sašinu pokojnu majku.

U Udruženju "Graditelji mira" navode da im je cilj da se sakupi još oko dva miliona dinara potrebnih za sređivanje runiranog stana u kojem živi njihov saborac.

- Ponovno uvođenje struje je uslov da se krene sa radovima u stanu - kaže Dejan Ivanović iz Udruženja.

- Ceo dug biće podmiren po završetku ostavinskog postupka, u kojem mu, takođe pomažemo.

Svota za otplaćivanje duga za struju koji premašuje 200.000 dinara sakupljena je kroz dve-tri uplate.

Ivanović nam priča da je Saša bio častan vojnik, da se junački držao u minobacačkoj četi, kao i da je potom 10 godina brinuo o nepokretnoj majci i babi. Poslednjih osam zima proveo je u miru, ali u stanu, bez svetla i grejanja.

Foto S. Babović

Zato se plemeniti napori nastavljaju da bi se izmirila i druga, manja dugovanja za vodu, komunalije, porez... Sređivanje zapuštenog stana biće poseban izazov.

- Računi su se nagomilali, a zdravstveno stanje našeg druga je teško - kaže nam Veroljub Smiljković, predsednik Udruženja.

- Kada se reše zaostali dugovi, želimo da adaptiramo stan, da bi Saša živeo u normalnim uslovima, podrazumevajućim za 21. vek.

Saša Stevanović je ratovao 15 meseci na Kosmetu, hrabro se pokazao i u borbama u rejonu Košare. Jedina primanja su mu socijalna pomoć od oko 9.000 dinara i dnevnica za povremeni rad u fabrici gde pakuje beton. Da zaradi više sa četiri psihijatrijske dijganoze i posttraumatskim sindromom je nemoguće. Status ratnog vojnog invalida mu nije priznat zbog čega je ceo slučaj na Upravnom sudu.

POMOĆ

ONI koji žele da pomognu da se junaku sa Košara sredi stan, mogu to učiniti uplatom na humanitarne račune "Graditelji mira", za pomoć Saši Stevanoviću. Broj dinarskog računa je 160-0000000382562-94, deviznog 160600000102714319, IBAN RS35160600000102714319).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača