VEČNO SEĆANJE NA KINESKE NOVINARE: Polaganjem venaca obeležena godišnjica NATO bombardovanja ambasade Kine

V. N.

08. 05. 2022. u 06:30

SRBIJA i srpski narod nikada neće zaboraviti kineske novinare koji su pre 23 godine poginuli u NATO bombardovanju zgrade kineske ambasade u Beogradu, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je juče položio venac na spomen-ploču.

ВЕЧНО СЕЋАЊЕ НА КИНЕСКЕ НОВИНАРЕ: Полагањем венаца обележена годишњица НАТО бомбардовања амбасаде Кине

Foto Tanjug

Obeležavanju godišnjice zločina prisustvovao je i savetnik za političke poslove kineske ambasade Tien Išu, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

U ime svih pripadnika MUP i svoje ime, Vulin je odao poštu stradalim kineskim novinarima i izrazio duboku zahvalnost kineskoj državi i narodu koji su bili uz Srbiju onda kada je bilo najteže. Vulin je istakao i da Srbija nikada neće prestati da traži odgovornost za zločine u NATO agresiji i da je Kina naš čelični prijatelj, koji sa sigurnošću može da računa na Srbiju i zna da ima saveznika na Balkanu.

Prema rečima ministra, NATO agresija je poslednji veliki nekažnjeni zločin 20. veka kojim su "pokušali da ubiju Srbiju, a ubili su međunarodno pravo". Ministar policije je podvukao da je NATO znao koga bombarduje i da je znao da se u kineskoj ambasadi nalaze ljudi:

- Kineski građani koji su dali svoj život nisu morali tog proleća da budu ovde. Svojom voljom izabrali su da budu uz nas, da budu uz Srbe i da podele i ono najteže i ono najtužnije, dali su nam svoj život, a ostali u večnom sećanju.

Foto Tanjug

Vulin je ocenio da je "Kina naš čelični prijatelj, naše prijateljstvo iskovano je u najtežim vremenima".

- Kina može sa sigurnošću da zna da ima na Balkanu malog, ali pouzdanog, tvrdoglavog i sigurnog saveznika koji se ne menja onako kako vetar duva, već živi i postoji u skladu sa moralnim vrednostima koje su srpski narod učinile velikim.

Pored ministra Vulina i Išua, prisutnim građanima su se obratila i Darija Kisić Tepavčević i poručila da Srbiju i Kinu povezuje čelično prijateljstvo jer su bili jedni uz druge kada je najteže, zbog čega je Srbija Kini i kineskom narodu večno zahvalna:

- Srbija dobro pamti tu 1999. godinu i sa tugom se seća svih žrtava NATO agresije, a danas se nalazimo ovde na mestu srušene ambasade, na mestu gde je troje kineskih novinara poginulo obavljajući profesionalno svoju dužnost.

Na mestu nekadašnje kineske ambasade vence je položila i delegacija Udruženja novinara Srbije.

Foto Tanjug

TIEN IŠU: VARVARSKI ČIN

SAVETNIK za političke poslove Ambasade Narodne Republike Kine Tien Išu rekao je da Kina nikada neće zaboraviti varvarski čin NATO koji je izazvao veliku ljudsku i materijalnu štetu. Tien je istakao da čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja sidro u regionalnom miru.

* * * * * * * * *

U JEDNOM DANU 16 ŽRTAVA KASETNIH BOMBI

POVODOM obeležavanja dana sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu, održan je parastos i položeni su venci na spomenik žrtvama. Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović poslala je poruku mira i poručila da NATO agresiju ne smemo nikada da zaboravimo.

- Na današnji dan, 7. maj, stradalo je 16 nevinih žrtava u Nišu od kasetnih bombi, a desetine njih nose trajne posledice NATO bombardovanja - rekla je Davidovićeva.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Povodom sećanja na žrtve, novinarima se obratio i zastavnik u penziji Živorad Mijačić, koji je tog dana bio na ulicama Niša i spasavao povređene civile.

Mijačić je rekao da je tog dana krenuo ka pijaci gde je video da su jedna žena i dva muškarca povređeni, nakon čega ih je sa kolegom prevezao do bolnice.

- Ne verujem da će neko odgovarati za bombardovanje, zato što sila Boga ne moli, mi smo zemlja koja se bori za svoju slobodu, a to mnogima ne odgovara - zaključio je Mijačić.

Tokom NATO bombardovanja na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna