PEHAR ODLETEO U TRSTENIK: Održan prvi takmičarski Memorijal "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" na aerodromu Divci kod Valjeva

Branko Puzović

08. 05. 2022. u 05:00

PILOTI Aleksandar Unčanin i Dejan Sarić iz Aerokluba Trstenik pobednici su prvog vazduhoplovnog Memorijala "Pukovnik pilot Milenko Pavlović", održanom na aerodromu u Divcima kod Valjeva.

ПЕХАР ОДЛЕТЕО У ТРСТЕНИК: Одржан први такмичарски Меморијал Пуковник пилот Миленко Павловић на аеродрому Дивци код Ваљева

Fotgo B. Puzović

Od četiri posade, koje su učestvovale na ovom takmičenju, dvojac iz Trstenika pokazao je najviše umešnosti u pilotiranju i preciznom sletanju na aerodromsku pistu.

Takmičenje je organizovano u čast Milenka Pavlovića, pukovnika, pilota Vojske Savezne Republike Jugoslavije, koji se 4. maja 1999. godine, tokom NATO agresije, svojim "migom 29" iznad Valjeva suprotstavio neprijateljskim avionima. U neravnopravnoj borbi, njegov avion pogođen je raketom, srušio se u blizini Valjeva, a Milenko Pavlović je poginuo.

- Herojsko delo Milenkovo svima je poznato, a mi piloti, vazduhoplovci ovim takmičenjem, koje će nadamo se postati tradicionalno i mnogo masovnije, želimo da mu odamo počast - kaže Miroslav Isaković iz Beograda, legenda jugoslovenskog i srpskog vazduhoplovstva.

Fotgo B. Puzović

- Pošto su dobili maršrute leta, piloti su imali sat vremena za takozvanu navigacijsku pripremu, a nakon toga poleteli su tačno u određeno vreme. Na toj ruti, imali su zadatak da prepoznaju određene objekte, čije su fotografije načinjene iz vazduha prethodno dobili. U okviru zadatka, simbolično, nadleteli su Milenkovo rodno Gornje Crniljevo kod Osečine i mesto kod Valjeva gde je njegov avion pao...

U svojevrsnom avio-reliju takmičile su se dve posade iz Trstenika, te po jedna iz Paraćina i Valjeva. Takmičenje je organizovao Aeroklub Valjevo, koji dogodine očekuje da Memorijal "Milenko Pavlović" pomogne i država.

- Veoma smo srećni, jer nije lako pobediti u konkurenciji izuzetnih pilota, treba dosta umešnosti, znanja, preciznosti - kažu Aleksandar Unčanin i Dejan Savić iz Aerokluba Trstenik.

- Pogotovo što smo pehar osvojili na prvom Memorijalu, što će ostati zapisano u istoriji srpskog vazduhoplovstva.  Velika je čast učestvovati, a pogotovo trijumfovati na manifestaciji posvećenoj izuzetnom pilotskom asu Milenku Pavloviću, koji je za odbranu otadžbine i slobodnog neba Srbije dao ono najvrednije, svoj život.

Pobednički dvojac iz Trstenika, kaže, avionom "pajper" nije prvi put leteo valjevskim krajem. U pilotskoj karijeri do sada su mnogo puta nadletali nebo nad gradom na Kolubari, tako da im to nije predstavljalo nikakav problem u snalaženju, što, ističu, potvrđuje činjenica da u Trstenik odnose veliki pobednički pehar i medalje.

- To što smo bili domaćini, nije predstavljalo prednost na nebu, za komandama aviona - kažu Valjevci Milivoje Petrović i Todor Narandžić, koji su se plasirali na poslednje, četvrto mesto.

- Naravno, konkurencija je bila veoma jaka, bez obzira na to što su na memorijalu učestvovale četiri posade. Dogodine, nadamo se da će pobednički pehar i medalje ostati u Valjevu, rodnom kraju velikog junaka i čoveka Milenka Pavlovića.

NAJBOLjI U SFRJ

- Tog 4. maja 1999. godine izgubili smo Milenka, heroja, ratnika, pukovnika, pilota, čiji sam bio pobratim, kum, ratni drug - kaže pilot u penziji Boriša Mandić.

- Herojski lik i delo Milenka Pavlovića ne sme da se zaboravi. Memorijal na aerodromu u Divcima treba trajno da obeleži njegovo herojsko delo. Sem što je bio neustrašiv, Milenko je zvanično najbolji pilot supersoničnih aviona u bivšoj Jugoslaviji i JNA.

PORODICA: PONOSNI NA SEĆANjE

- Pre 23 godine nastala je priča o ljubavi prema svom narodu i otadžbini - kažu supruga i sinovi Milenka Pavlovića (na slici).

- Zahvaljujemo se što se ne zaboravlja njegov podvig, mnogo nam znači svaka manifestacija u čast našeg Milenka. Mi smo ponosni na njegovo delo, ljudskost, hrabrost i požrtvovanost prema otadžbini. Izuzetno nam je drago što će avioni, tokom takmičarskog leta, nadletati i iznad Milenkove rodne kuće.

U ESKADRILI VEČNIH

- Delo Milenka Pavlovića graniči se sa besmrtnošću - kaže Miloš Vukojević, pukovnik, pilot u penziji.

- Pridružio se nebeskoj eskadrili večnih. Treba gajiti sećanje na pokojnog Milenka, pamćenje na hrabrost kada smo se suprotstavili nezamislivoj agresorskoj sili, koja se bila ostrvila na nas. Koliko god zlikovci pokušavaju da nam zatru sećanje i pamćenje, to ne smemo da dozvolimo. Memorijal posvećen Milenku treba omasoviti i sve učiniti da postane tradicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna