GOLGOTA kroz koju su prošle hiljade srpskih porodica, koje su između dva svetska rata iz Like, Bosne i drugih dinarskih područja kolonizovane na prostore takozvanih severnih krajeva novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), potonje Kraljevine Jugoslavije, upečatljiv je primer čestog i surovog poigravanja istorije ljudskim sudbinama.

Dođoš

08.05.2022. 11:54

Та сва места су касније изродила многа славна имена па и данас су расадници свега што ваља у овој земљи а пионирски живот није никад и нигде био лак!!! Поготово насеља колонизована после 1945.-те!!!

Srbijo Zuta kuco

08.05.2022. 12:07

Mala ispravka. Veleposednicima je ostavljen zemljisni maksimum a ostatak je drzava otkupila. To se odnosi na domace zemljoposednike. Od nemackih i madjarskih zemlja je oduzeta za ratnu odstetu. Vazan momenat je to sto je Agrarna reforma oznacila kraj feudalizma, ukidanje klasicnog feudalizma veleposednickog tipa u Slavoniji i "Vojvodini", kolonatskih odnosa u Dalmaciji i ciftinskih u BiH i Staroj Srbiji. Madjari su tokom Drugog svetskog rata imali 13 koncentracionih logora za Srbe u okupiranoj Backoj ali i u Madjarskoj. Meta su im narocito bili kolonisti i zitelji granicarskih mesta (Sajkasi) koje su proterivali u NDH ili "Beograd" (k'o Nenad Canak) i u njihiove kuce useljavali Cangove (sa izrazitim azijatskim rasnim karakteristikama kao Jozef Kasa) sa istoka Madjarske.

Licanka 3 koleno

10.05.2022. 18:45

Moj deda je bio licanin a drugi dalmatinac.Uvek su su price pocinjale sa Likom i Dalmacijom u obe porodice.Ta seta i nostalgija se prenela i na nas.Moj otac je bio beba kad je dosao ali dzaba.Lala nikad postao nije