JOŠ PET DANA DO POČETKA MANIFESTACIJE: Maj mesec matematike (M3)

Novosti online

05. 05. 2022. u 17:18

U ČETVRTAK, 5. maja, u Naučnom klubu Beograd najavljen je program tradicionalne nacionalne manifestacije Maj mesec matematike, koja počinje 10. maja i odvija se do kraja meseca u Silosima Beograd, Galeriji nauke i tehnike SANU i u Dorćol placu

ЈОШ ПЕТ ДАНА ДО ПОЧЕТКА МАНИФЕСТАЦИЈЕ: Мај месец математике (М3)

Foto: Marko Risović

U susret manifestaciji Maj mesec matematike (M3), koja se ove godine odvija od 10. maja do kraja meseca pod sloganom VIŠE OD IGRE, u četvrtak, 5. maja, u Naučnom klubu Beograd, na konferenciji za medije predstavljen je detaljan program manifestacije.

Ovogodišnji M3 ogranizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Nordeus fondacijom. Jedanaesta po redu manifestacija odvija se u Silosima Beograd/Gaia pokret, Galeriji nauke i tehnike SANU, i Dorćol placu, ali i širom Srbije kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i kroz mrežu naučnih klubova.

Medijima su se u Naučnom klubu obratili Danijela Vučićević, koordinatorka manifestacije M3, Centar za promociju nauke, Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije i dr Marija Šegan Radonjić, naučna saradnica MI SANU.

Foto: Marko Risović

 

Kako je istakla Danijela Vučićević, ovogodišnja manifestacija Maj mesec matematike povezuje matematiku i gejming.

- M3 će se odvijati kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, i predavanja. Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja, obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo kroz osmišljavanje i igranje ovih igara - istakla je Vučićević.  

Foto: Marko Risović

 

- Primenjeno znanje je usvojeno znanje, i daje nam opipljivo razumevanje sveta oko nas. Zbog toga su manifestacije poput M3 značajne, jer deci i odraslima približavaju nauku kojoj nije mesto samo u učionici. Nadam se da smo uspeli da doprinesemo da ovogodišnji program podstakne što veći broj posetilaca koji će otići bogatiji za jedno upečatljivo edukativno, ali i zabavno iskustvo. Zato će nam biti drago da roditelji dovedu decu i da zajedno uživaju u sadržajima, jer matematika je svuda oko nas i osnova svega, pa i igre. Naročito smo ponosni na kreativno stvaralaštvo učenika i nastavnika širom zemlje, čiju će promociju takođe omogućiti ovogodišnji Maj mesec matematike - naglasio je Miloš Đuričanin u ime Nordeus fondacije..

Foto: Marko Risović

 

Uz podršku gejming studija Playstudios Europe i kompanije Schneider Electric, u okviru M3 realizovani su novi formati učenja kroz igru, pa su gosti na konferenciji bili i Svetlana Milinković (Playstudios Europe) i Laslo Nemet (Schneider Electric).

Foto: Marko Risović

 

- Već punu deceniju naša kompanija daje snažan doprinos širenju i unapređivanju znanja mladih na polju matematike i informatike, kroz Fondaciju Centar za mlade talente, koji ove godine slavi 10 godina postojanja. Pored toga, razvili smo čitav niz različitih studijskih i mentorskih programa, koje smo namenili mladim talentima. Ova saradnja nastala je kao spontana nadogradnja svega onoga što Schneider Electric godinama unazad radi na polju obrazovanja i što će nastaviti da radi i ubuduće - rekao je Laszlo Nemet, menadžer Sektora usluga u kompaniji Schneider Electric.

Foto: Marko Risović

 

Izložbe

U okviru M3, publika će moći da vidi tri izložbe. Dve izložbe otvaraju se 10. maja u Silosima Beograd/Gaia pokret: matematičkim naočarima sagledava se istorija video igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje.

Izložba posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom XIX veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike, otvara se 12. maja, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Ovo je priča o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike, prvim doktorandima

Foto: Marko Risović

 

Programi

MatemaTeatar

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima. Program se izvodi u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima, svake srede i petka od 11.30 i od 13.30, kao i svake subote od 17.00 i od 18.30 časova. Radnim danima MatemaTeatar će ugostiti školske grupe, dok je za termine vikendom moguća i individualna prijava.

Gejming vikend i Gejm džem

Na Gejm džemu, koji se uz podršku gejming studija Playstudios Europe iz Beograda organizuje u okviru Maja meseca matematike, 12 timova i više od 50 pojedinaca praviće svoje igre u Dorćol placu tokom jednog vikenda – od 27. do 29. maja.

Mejkers lab

Dvadeset osmoro mladih ljudi iz srednjih škola širom Srbije, od februara do maja pravili su video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od učenika iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola.

Naučni karavan

Naučni karavan je program koji se prvi put realizuje u okviru manifestacije Maj mesec matematike. Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja. Naučni karavan se realizuje uz podršku kompanije Schneider Electric, koja je pre 10 godina pokrenula Centar za mlade talente (https://cmt.edu.rs/), koji organizuje besplatne časove matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnji M3 je kroz konkurse koji su prethodili majskom programu podstakao nastavnike raznih predmeta, ne samo matematike, da zajedno sa svojim učenicima osmisle edukativnu igru za svoju nastavu (EduGejming), kao i da, uz podršku gejming studija Playstudios Europe, osmisle kako može da izgleda popularni TETRIS.

Više detalja o programu manifestacije Maj mesec matematike možete naći na portalu: m3.rs.

Više informacija o organizatorima:

Centar za promociju nauke

Matematički institut SANU

Fondacija Nordeus

O Nordeus fondaciji

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri