ŽIVOTE MLADIH PILOTA SAČUVAO SVOJOM SMRĆU: Obeležene 23 godine od pogibije pukovnika Milenka Pavlovića

B. PUZOVIĆ

04. 05. 2022. u 21:51

PUKOVNIK, pilot Milenko Pavlović poginuo je braneći otadžbinu, izvršavajući najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda.

ЖИВОТЕ МЛАДИХ ПИЛОТА САЧУВАО СВОЈОМ СМРЋУ: Обележене 23 године од погибије пуковника Миленка Павловића

Foto Privatna arhiva

Istinski rodoljub, patriota, svrstao se u red besmrtnih, ostavio sve kao da ne ostavlja ništa... Tim činom, hrabro i odvažno, upisao se u red legendarnih srpskih junaka, oficira i pilota, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokolenjima koja dolaze.

Ovako je general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, u sredu podsetio na podvig pilota pukovnika Milenka Pavlovića, legendarnog komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, koji je 4. maja 1999, u vazdušnom dvoboju nad Valjevom herojski poginuo boreći se svojim "migom 29" protiv višestruko nadmoćnijeg NATO agresora. Njemu u čast, tačno u 12.04 nad Valjevom su i u sredu u niskom letu zagrmeli "migovi 29", čime je još jednom odata pošta junaku Pavloviću, poreklom iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine.

- Sudbina je htela da Milenko na poslednji zadatak krene put rodnog kraja, svoje Podgorine - rekao je Mojsilović.

- Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje označilo je poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije, bio je to let koji je sačuvao živote njegovih kolega.

Predstavnici VS još jednom odali poštu junaku, Foto B. Puzović

Iako je prošlo više od dve decenije od herojske pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, sećanje na njegovu hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo ne blede, već samo jačaju. Naš najveći vojni aerodrom u Batajnici nosi njegovo ime. Manifestacije u njegovu čast u rodnoj Osečini, ulice sa njegovim imenom u gradovima Srbije svedoče da Vojska, sugrađani, otadžbina, zajedno sa porodicom, čuvaju uspomenu na Milenkov lik i delo.

Tog 4. maja 1999. Milenko je svojim "migom 29" uzleteo sa vojnog aerodroma u Batajnici, da bi se sam upustio u okršaj sa 16 NATO aviona, spremnih za još jedan napad na Valjevo. To je učinio da bi odmenio drugog, mladog pilota, koji je dobio komandu da uzleti. U kolektivnom pamćenju našeg naroda zauvek se pamte Pavlovićeve reči koje je izgovorio mladom pilotu već spremnom da poleti: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Vence položili Pavlovićeva supruga, sinovi i unučad, Foto B. Puzović

Upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, a iako je ostao bez radara, uspeo je da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem. Oko 12.45 njegov avion je pogođen sa tri rakete, koje su ispalili holandski piloti sa aviona "F-16 fajting falkon", a koji su bili zapadno od Tuzle pa ih on nije ni primetio. U trenutku pogibije imao je 40 godina. Iza njega su ostali sinovi Srđan i Nemanja.

- Herojstvo Milenka Pavlovića je putokaz generacijama koje odrastaju u Srbiji ove 23 godine - poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. - On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanjima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba, kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti.

PRVI MEMORIJAL U DIVCIMA

NA sportskom aerodromu u Divcima kod Valjeva u subotu 7. maja, od 10 do 16 časova održaće se prvi Memorijal "Pukovnik pilot Milenko Pavlović". Organizuje ga Aero-klub "Valjevo", a predstavlja takmičenje pilota aviona u vremenskoj tačnosti, izviđačkim zadacima na ruti i preciznom sletanju. Predviđeno je da posade aviona učesnika Memorijala izvedu i počasni krug iznad rodne kuće Milenka Pavlovića i mesta gde je poginuo. Za pobednike svojevrsnog aero-relija predviđene su simbolične nagrade koje će uručiti članovi porodice Milenka Pavlovića.

POMEN

PORED spomenika Milenku Pavloviću pomen je služio episkop valjevski Isihije sa sveštenstvom. Vence i cveće položili su članovi porodice Milenka Pavlovića, najviši oficiri Generalštaba i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, delegacije Grada Valjeva, Opštine Osečina, Vojne fabrike "Krušik", Policijske uprave Valjevo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu