KADA NE TREBA IGNORISATI KAŠALJ: Pulmolog Stjepanović savetuje pacijente

Novosti online

03. 05. 2022. u 11:37

DIREKTOR Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović je rekao da se dnevno u njegovoj službi pregleda oko 250 bolesnika, a kada se sumira izveštaj na kraju dana može se videti da su oko 50 odsto onkološki bolesnici, bolesnici u procesu lečenja ili oni koji su došli da se dijagnostikuju.

КАДА НЕ ТРЕБА ИГНОРИСАТИ КАШАЉ: Пулмолог Стјепановић саветује пацијенте

Foto Shutterstock

Kako je dodao, zatim slede opstruktivne bolesti pluća, astma, pneumonije, embolije i ostale plućne bolesti.

- Kada su u pitanju onkološki bolesnici, sada imamo veći pritisak dijagnostike takvih bolesnika. U periodu kovida dijagnostika je bila nešto usporenija. Imamo dosta novih bolesnika, a imamo i naše stare bolesnike, tako da je veliki pritisak na Kliniku za pulmologiju - naveo je Stjepanović.

Kada je reč o bronhijalnoj astmi, doktor kaže da u svetu boluje oko 300 miliona ljudi, a u Srbiji se od pet do deset odsto leči od alergijske astme.

- Sada su inhalacioni alergeni polen korova, polen trave prisutni više u vazduhu, tako da se bolesnici koji imaju simptome češće javljaju - napomenuo je.

Stjepanović je dodao da se pacijenti žale na suv nadražajni kašalj, na sviranje u grudima, na otežano disanje, na pojačanu sekreciju iz nosa, na crvenilo i svrab u očima.

Posavetovao je sve pacijente da redovno koriste terapiju.

Foto: Printskrin

Kovid posustaje

Naglašava da kovid posustaje, ali se desi da pacijentu koji ima simptome nalik gripu se dijagnostikuje kovid.

- To je sada retko, takvi bolesnici se žale na povišenu telesnu temperaturu, suv kašalj. Takvih bolesnika imamo par dnevno. Broj obolelih od kovida je u drastičnom padu - istakao je.

Da bi se razlikovalo da li je alergija, grip ili kovid, pacijenti, prema savetu pulmologa, moraju da se jave lekaru.

Kada je reč o radu postkovid ambulante, naveo je da ona radi svakog utorka i da je sada manji pritisak i na tu ambulantu.

- Postkovid bolesnici se žale uglavnom na zamor, otežano disanje, nema velikih fibroza pluća kao što je bio slučaj u prethodnom periodu. Radimo im spirometriju, radimo pored osnovnih laboratorijskih analiza i D-dimer i radiografske metode - rekao je doktor.

Napominje da našim plućima prija da se ne konzumira duvan, boravak na svežem vazduhu, fizička aktivnost.

- Ne smemo da ignorišemo kašalj, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva duže pulmološko ispitivanje - zaključio je Stjepanović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju