Nekoliko stvari na koje novopečeni roditelji ne obraćaju pažnju, a trebalo bi

Novosti online

25. 04. 2022. u 10:00

DA li ste znali da nisu sve vlažne maramice dobre za bebu? Da nije svejedno koje proizvode za čišćenje ćete koristiti nakon dolaska bebe? Da li ste proverili da li su vaša sobna vrata bezbedna po bebu?

Неколико ствари на које новопечени родитељи не обраћају пажњу, а требало би

Foto Shutterstock

Tako je, roditelji imaju puno posla kada se pripremaju za dolazak za bebe. U ovom tekstu izdvajamo nekoliko detalja na koji mnogi roditelji ne obraćaju pažnju, a koji su veoma bitni kako ne bi došlo do neželjenih situacija sa bebom.

Nisu sve vlažne maramice dobre

One su postale sastavni deo spreme za bebe iako naše mame i bake verovatno nisu imale potrebe da ih koriste. Istina je da vlažne maramice u znatnoj meri olakšavaju funkcionisanje sa bebom: mogu poslužiti za čišćenje pelenske regije tokom presvlačenja, za briskanje i rashlađivanje bebe, ali i za brzinsko čišćenje. Međutim, ono što je česta zabluda roditelja jeste da su sve vlažne maramice iste i da su razlike od proizvođača do proizvođača minimalne.

Ovo je pogrešno razmišljanje koje može da dovede do pojave osipa i drugih neželjenih reakcija bebine kože. Mnoge vlažne maramice nisu deklarisane za novorođenčad i bebe, naročito jer mogu da sadrže alkohol i druge supstance koje su grube za nežnu bebinu kožu. Zbog toga je važno da detaljno proučite vlažne maramice koje ćete koristiti, kao i da se odlučite za što prirodnije opcije koje su namenjene i preporučene za decu i bebe.

Birajte prirodne proizvode za čišćenje

Još jedna opasnost za koju se potvrdilo da mnogi roditelji ne razmišljaju, a za koje se pokazalo da je jedan od najčešćih uzroka odlaska lekaru jeste upotreba sredstava za pranje i čišćenje. Mirišljavi omekšivači za veš možda olakšavaju peglanje i čine bebine stvarčice još simpatičnijim, ali mnogi od komercijalnih omekšivača uopšte nisu preporučljivi za bebe. Isto važi i za prašak za veš, kao i za sredstva za čišćenje. Jednostavno rečeno, sa dolaskom bebe moraćete da nabavite posebna sredstva za pranje, kao i da određene proizvode dobro sakrijete, a neke čak i da izbacite iz upotrebe. Sa bebom u kući koja može da udahne isparenja, stavi svašta u usta i dobar deo dana nakon što propuzi provodi na podu, najbolji su prirodni proizvodi za čišćenje.

Dobra vest je da se na tržištu danas može pronaći velika ponuda ovih proizvoda, dok se na internetu mogu pronaći i ideje i saveti za brojne alternative od sastojaka koje već verovatno imate u kući. Npr. sirće umesto omekšivača, limun i soda za čišćenje i slično.

Kako obezbediti sobna vrata i druge stvari koje su potencijalno opasne po bebu?

Po dolasku iz porodilišta beba će najveći deo vremena provoditi u vašem naručju ili u krevecu, međutim, brzo dođe vreme kada beba počinje da se prevrće okreće i bliže upoznaje sa enterijerom u stanu. Zbog toga je važno da se sve na vreme obezbedi. Najpre, sobna vrata, potrebno je postaviti graničnike kako ne bi došlo do udaranja, kao i proveriti brave da li su ispravne kako bi se sprečilo potencijalno zaglavljivanje vrata. Komode i fiokari trebalo bi da budu pričvršćeni za zid, a ukoliko imate stepenice - ogradica, odnosno vratanca za iste su obavezni sa dolaskom bebe. Dalje, sve fioke i vratanca koje bi beba mogla da dohvati trebalo bi “zaključati” sigurnosnim bravicama, kao i sve druge detalje koji bi potencijalno mogli da budu rizični faktor za bebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas